La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha presentat la moció que el seu grup presentarà en el ple del mes de gener del Ajuntament d’Elx, en la qual s’insta el Congrés dels Diputats que agilitin el tràmit de la proposició de llei sobre bebès robats, la que ha qualificat com, “una de les pitjors aberracions que ha viscut aquest país en les últimes dècades. El robatori de beus que milers de famílies van sofrir, un fenomen que va començar en el franquisme i en el qual la majoria dels casos segueix sense solució avui dia no comptant amb un marc legislatiu concret que li de suport per a resoldre aquests casos”. 

Als edils del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez i Felip Sànchez, els acompanyaven dos representants de l’Associació de víctimes de bebès robats i adopcions irregulars de la província d’Alacant; la seva presidenta, la il·licitana Maria José Pico, i el seu secretari Paco Alarcón. Com ha indicat Díez: “la moció és un text elaborat per l’associació que ja s’ha aprovat en altres ajuntaments d’Espanya. En 2018 les famílies van aconseguir iniciar el tràmit parlamentari, però avui dia la norma no ha pogut ni ser debatuda en el congrés. En 2020 la majoria del congrés, sense el suport de VOX, va aprovar la seva presa en consideració, però segueix sense aprovar-se”. 

La portaveu del grup municipal insta els grups parlamentaris que formen part del govern perquè “continuen el més ràpid possible amb la tramitació d’aquesta llei. Perquè aquesta llei afecta a moltes persones majors, i el retard en la tramitació de la mateixa afecta al fet que molts d’aquests familiars puguin rebre la reparació que els correspon”. 

Díez ha explicat que “estem parlant de milers de famílies enganyades per personal de presons, hospitals i maternitats, als quals van fer pensar que els seus fills havien mort per a donar-los-hi a altres persones. El fenomen va començar en el franquisme, robant els fills de les preses per a donar-los-hi a famílies que segons el seu criteri si complien amb els requisits patriòtics, xifrant-se en prop de 30000 nens i nenes robats en aquest període; en les següents etapa as es realitzava amb dones solteres, famílies nombroses, o amb problemes econòmics. En 2019 es va aconseguir realitzar el primer judici a Espanya, i malgrat que es va considerar al doctor responsable dels delictes de detenció il·legal i falsificació d0ocumetal, se li absolia a l’haver prescit els mateixos. Per això la proposició de llei busca que es considerin delictes de lesa humanitat perquè no prescriguin. “ 

La portaveu ha conclòs que “des de Compromís entenem que aquesta proposició de llei que està en tràmits en el congrés és l’única via per a reparar moralment a les famílies i aconseguir que els beus robats vegin complert el seu dret a la identitat, recollit per la legislació espanyola”.