La portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx, Esther Díez.
La portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx, Esther Díez.

Esther Díez proposa que el pla d’ocupació juvenil municipal es base en l’ocupació de qualitat i els sectors verds i social

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha proposat hui que “l’Ajuntament active una línia d’ajudes que facen possible la formació dels joves en un sistema d’alternança, és a dir, que simultàniament es formen i comencen a desenvolupar el seu treball de manera retribuïda”.

Díez ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa oferida hui per a donar a conéixer les propostes en matèria d’ocupació juvenil que el grup municipal elevarà al govern local.

La portaveu ha assenyalat que “la modalitat alternança excedeix el marc de les simples pràctiques i revaloritza els títols, així com la instrucció i és especialment útil en àmbits com el calçat en el qual és imprescindible formar a persones joves en l’ofici”.

“La nostra iniciativa pretén que el Ajuntament d’Elx òbriga directament una línia de subvencions que cobririen a l’empresa de destí entre el 25 i el 75 per cent del salari de la persona contractada, que ha d’estar vinculat amb el salari mínim o amb el sou mínim del sector corrspondiente”, ha apuntat Díez.

La portaveu municipal de Compromís ha afegit que “la subvenció seria major per a les empreses més xicotetes i la retribució concorde a l’edat de l’estudiant i, per descomptat, en cada empresa hi hauria un percentatge màxim de treballadors en aquesta modalitat per a evitar que siga una via per a la precarització de l’ocupació”.

Esther Díez ha explicat que “a aquesta proposta, se sumen altres com promoure campanyes de filiació al programa Garantia Juvenil per a incorporar al mercat laboral a la població jove que haja acabat els seus estudis, fomentar projectes empresarials i el cooperativisme jove facilitant espais públics i programes d’assessorament, així com un servei d’assessorament que incloga informació sobre drets laborals”.

“És important tindre en compte que aquest govern municipal de PP i Vox també ha de confrontar amb les seues contradiccions, perquè diu voler prioritzar l’ocupació juvenil, però la realitat és que les seues formacions polítiques han votat en contra de mesures clau com l’augment del salari mínim, la reforma laboral o la llei Rider”, ha recordat.

Visió estratègica

A més de tot això, la portaveu municipal de Compromís ha indicat que “la nostra proposta comença per demandar al govern municipal un marc estratègic en el qual desenvolupar el pla d’ocupació, perquè un Ajuntament seriós no es limita a relatar les mesures que ha posat en marxa, sinó que fa un diagnòstic rigorós, marca objectius i explica en el model en què es basa”.

“Per això, des de Compromís hem proposat que aquest pla juvenil incorpore els indicadors vinculats amb el nivell de formació i les taxes d’ocupació associades, la tipologia d’aturats joves, la duració mitjana del període d’atur, la mitjana salarial, així com una anàlisi amb perspectiva de gènere i renda familiar”, ha detallat Esther Díez.

Sobre aquest tema, la portaveu del grup de Compromís, que s’ha mostrat a favor d’ampliar els programes d’ocupació fins als 35 anys, ha afegit que “Pablo Ruz també ha d’explicar quins objectius de reducció d’atur juvenil es marca i col·laborar amb les centrals sindicals, l’observatori ocupacional de la UMHE i el Consell Municipal i Territorial de Formació Professional”.

“Per descomptat, per a nosaltres aquest pla ha d’emmarcar-se en l’estratègia estatal Joventut Avança per a crear ocupació de qualitat entre la població jove, seguir la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i centrar les accions en els sectors de futur: l’ampliació dels serveis d’atenció social, la reindustrialització i la transició ecològica”, ha indicat Esther Díez, per a qui “aquest pla pot finançar-se amb els 27 milions del romanent de tresoreria o amb els 43 milions de deute de la Generalitat que PP i Vox van impedir ahir en Les Corts que es retorne a la nostra ciutat”.