Els regidors de Compromís a l’Ajuntament d’Elx, Mireia Mollà i Antonio García Díez, Representació Institucional i Medi Ambient respectivament, han presentat en roda de premsa “Solarítza’t Escola“, un complet projecte d’estalvi i eficiència energètica destinat als prop de 60 centres escolars amb què compta el municipi. El programa planteja la instal·lació de plaques solars i mesures d’eficiència energètica en tots els centres educatius i que suposaran l’estalvi de prop de 700 tones de CO2 a l’any, contribuint a més de manera important a la candidatura del municipi a Capital Verda Europea.

Antonio García ha recordat que “Elx ja participa de manera pionera en el projecte europeu IMPULSE, un programa que es desenvolupa únicament en un municipi per cada un dels sis països participants i que permet determinar amb precisió aquelles actuacions que més beneficien a les instal·lacions públiques en matèria d’energia i consum”.

A Elx ha estat el CEIP El Pla el centre escollit per a implantar i avaluar aquestes actuacions que després s’estendran a tot Europa, determinant per a això el cost econòmic necessari per a les diferents mesures i la repercussió ambiental obtinguda. Així en aquest col·legi s’han instal·lat panells fotovoltaics, s’han canviat les seues lluminàries per leds i s’ha millorat l’aïllament de les seues classes a través de la substitució de tancaments exteriors. Els resultats i conclusions obtinguts, al costat de les dels altres centres de tot Europa, es mostraran en la conferència nacional que tindrà lloc a Elx el pròxim 4 de juliol.

El resultat de les proves d’aquest projecte finançat amb els fons europeus INTERREG determinaran les mesures a posar en marxa en matèria d’estalvi energètic, resultant la generació d’energia neta una de les realment imprescindibles. Per això Compromís s’ha compromés a desenvolupar en la pròxima legislatura al programa “Solidaritza’t Escola”, un projecte que dotarà de panells fotovoltaics i altres eines de generació als 58 centres públics actualment existents en el municipi, inclosos els 13 centres situats a les pedanies i el Camp d’Elx, a més de les 5 escoles infantils municipals i les 3 dependents de Conselleria d’Educació.

Aquest pla d’instal·lació de plaques solars, permetrà un estalvi mitjà de més de 10.000 quilograms de CO2 per centre, suposant a més una clara rendibilitat econòmica al costat de l’ambiental. El cost mitjà de la instal·lació de generació d’energia solar en un centre escolar se situen al voltant de 35.000 euros,assolint el punt de rendibilitat a partir dels 7 anys. D’aquesta manera el municipi d’Elx podria presentar la seua candidatura a Capital Verda Europea per a 2030 amb tots els seus centres escolars dotats d’energia solar ja amortitzada econòmicament i estalviant des del primer moment prop de 700 tones de CO2 per any.

Per tot això, Mireia Mollà, candidata a l’alcaldia per Compromís, ha assenyalat que el pla “Solidaritza’t Escola” comptarà amb 2,5 milions d’euros per a tota la legislatura, alhora que significarà una identificació i implicació quotidiana de la ciutadania amb el pla estratègic ELX 2030 i la candidatura a Capital Verda Europea: “la instal·lació de plaques solars en tots els col·legis públics d’Elx, així com a les escoles infantils, permetrà un grandíssim estalvi energètic i econòmic, però igualment la conscienciació des de la mateixa escola de nens, nenes, pares, mares i equips docents en l’Elx que volem per al nostre futur”.