Compromís vol completar la xarxa de centres socioculturals en barris i pedanies del municipi amb un pressupost de 10 milions d’euros per a la veritable vertebració social i cultural del municipi.

Compromís ha presentat en roda de premsa una completa xarxa de centres socioculturals com a element imprescindible per a la vertebració dels barris i pedanies d’Elx. La formació encapçalada per Mireia Mollà ha detallat així el programa de municipi pel qual es construiran i s’adequaran centres cívics i culturals en l’Altet, Torrellano i Arenals, així com a l’antic Mercat del Pla, les Clarisses i San Antón.

Segons ha explicat la candidata a l’alcaldia, “Compromís creiem que la cultura i la dinamització social és imprescindible per construir una societat crítica, activa i fonamentada en valors, una cosa que ens portarà també a l’obtenció d’ELX2030”. Mollà ha explicat que “ens fixem en Vitòria, Capital Verda Europea 2012, atés que Europa va puntuar molt favorablement iniciatives com la creació de centres que reunisquen drets, serveis i oferta cultural a la ciutadania en tots els espais de la ciutat per a la seua vertebració i generant així cohesió”.

Mollà ha detallat els plans i pressupostos necessaris per a cada actuació, recordant que algunes d’elles ja van ser proposades en el pressupost municipal que l’oposició es va negar a donar suport. Així, per exemple l’adequació de les antigues escoles de l’Altet com un centre dedicat a la reunió de col·lectius, l’organització d’activitats culturals, així com trobades, cursos i esdeveniments, tindrà un cost aproximat d’1,5 milions d’euros.

Per la seua banda el centre sociocultural de Torrellano precisarà en la primera fase d’adequació i construcció d’1.320.000 euros i, en una segona fase d’ampliació per cobrir totes les necessitats, se sumaran altres 2 milions. Per al centre que s’ubicarà a Els Arenals, caldrà un pressupost total d’1,4 milions.

A aquests 6,2 milions d’euros destinats a les pedanies se sumarà la construcció i rehabilitació d’espais en diferents barris del nucli urbà. És el cas dels terrenys de l’antic Mercat del Pla, ubicació en la qual PIMESA construirà 45 habitatges, quedant disponibles 872 m2 per a la creació d’un centre que dotarà de vida associativa, cultural i festiva al barri. El pressupost de creació aquest centre, al qual caldria sumar-li el valor del solar i la infraestructura generada en els baixos de l’edifici, ascendirà a més de 500.000 euros.

Un milió d’euros, requerirà la creació del centre sociocultural al barri de San Antón, zona en la qual, com és sabut, s’està realitzant una important actuació de rehabilitació urbanística. Finalment la zona centre del nucli urbà també comptarà amb un centre cultural de referència. Es tracta de l’antic convent de les Clarisses, centre que Compromís proposa com a lloc d’ubicació de la seu universitària de la UMH, alhora que la seua correcta rehabilitació permetrà al conjunt de la ciutadania l’organització d’activitats, esdeveniments, cursos, reunions, etc. El pressupost inicial estimat d’aquesta actuació és d’1.006.542 euros.

Amb tot això s’aconsegueix un pressupost total proper als 8,7 milions d’euros a invertir al llarg dels quatre anys de la pròxima legislatura. A aquesta partida s’unirà una altra d’actualització i equipament de la resta de centres socioculturals del terme municipal per import d’1,5 milions d’euros, de manera que la xarxa de centres que proposa Compromís comptarà amb un pressupost plurianual total de 10,2 milions.