La coalició aposta per protegir a la ciutadania a la llei de consum i universalitzar un servei perquè cap persona quede exclosa i els bancs i caixes estiguen obligats a atendre a tota la població

Compromís ha presentat aquest matí a Elx la campanya 0% d’interés, iniciativa que persegueix fomentar el debat públic sobre els plans de la coalició per a crear una banca que mire per pimes i persones més enllà de l’àmbit privat del mercat, i perquè l’administració inicie el procés per a reconéixer el caràcter universal dels serveis bancaris.

La campanya ha començat a rodolar en la Corredora i la Plaça de Baix i ha comptat amb la presència de militants de base de Compromís i diferents càrrecs representants, com ara la síndica adjunta a les Corts, Aitana Mas; els regidors del grup municipal de Compromís Elx, Esther Díez i Felip Sánchez i la coportaveu del col·lectiu local, Marian Campello.

Entre les iniciatives destacades pels representants de la coalició, es troben diferents accions polítiques en l’àmbit administratiu perquè la llei de consum protegisca a la clientela dels bancs, no sols els majors sinó qualsevol persona que tinga problemes en la seua relació amb el banc i vulga ser atesa presencialment.

“El desinterés de la banca pels ciutadans i les ciutadanes és una situació que anem patint des de fa temps, en uns moments en els quals la banca està tenint uns interessos molt elevats i veiem com cada vegada es tanquen més sucursals i l’accés de la ciutadania és complicadíssim, sobretot, per a la gent que no té accés digital a qüestions del dia a dia com pot ser pagar factures. Volem recordar que no estem en un moment de crisi per al món financer, que Ana Botín està cobrant dotze milions a l’any i al mateix temps el que fan, malauradament, és retallar recursos per a la ciutadania així com llocs de treball en les entitats bancàries”, ha manifestat la coportaveu de Compromís Elx, Marian Campello.

Tal com ha explicat la síndica en les Corts Valencianes, Aitana Mas, “als bancs se’ls ha donat 100.000 milions d’euros, una xifra que es diu molt prompte, però que és molt llarga i no hi ha hagut una responsabilitat social d’eixos diners de tots els espanyols i espanyoles. Més de 3.000 oficines només en la Comunitat Valenciana han sigut tancades, només el 45% dels municipis de la Comunitat tenen oficines presencials i des de Compromís el que volem és que hi haja una llei estatal que diga que els serveis bancaris són un dret universal. Que en la llei de consum es puguen blindar dues qüestions: ampliar l’atenció presencial d’eixes persones usuàries de les entitats bancàries i garantir una atenció presencial. I per últim, hem enregistrat a les Corts Valencianes una proposta per a la creació d’una banca pública valenciana perquè entenem que igual que l’IVF (Institut Valencià de Finances) ha sigut un element clau en pandèmia per garantir que les empreses i autònoms tingueren una manera d’obtenir recursos a uns interessos molt baixos i entenem que una banca valenciana seria un revulsiu per garantir els drets a la ciutadania”.

El portaveu adjunt del grup municipal de Compromís per Elx, Felip Sànchez, s’ha referit a la particularitat del municipi d’Elx i les pedanies il·licitanes on han desaparegut les oficines inclús els caixers automàtics en una àrea on viuen més de 40.000 persones i on els caixers no poden garantir l’atenció que necessitem. Als barris també podem veure que van desapareixent les entitats i al mateix temps les despeses augmenten any rere any sense tindre els serveis que abans teníem. Exigim l’obligatorietat de l’atenció presencial a totes les persones perquè cada vegada més els bancs expulsen a la gent, ens veuen com mera mercaderia a la qual li poden vendre els seus productes i han de ser un servei essencial”.

1.000 tancaments d’oficina a la província d’Alacant

Des que en 2009 els bancs van rebre 100.000 milions d’euros de rescat amb diners públics, les entitats bancàries han deixat sols a les comarques alacantines a 57 municipis sense accés a una oficina bancària, havent-hi tancat més de 1.000 oficines a la província i més de 3.000 a la Comunitat.