El grup municipal de Compromís per Elx defensarà en el ple ordinari de maig, el pròxim dilluns dia 30, una moció per la implicació econòmica de totes les administracions públiques en la defensa, protecció i promoció del palmerar.

La portaveu del grup municipal, Esther Díez, ha explicat que “es tracta d’una moció que té com a objectiu que la resta d’administracions s’impliquen en el suport econòmic al manteniment del palmerar, des de novembre de 2021 comptem amb una nova Llei del Palmerar que està dimensionada a la complexitat que té el nostre patrimoni de la humanitat i que regula ja el palmerar d’Elx com un agrosistema i precisament en aquesta norma comença a especificar-se ja el suport econòmic que han de tindre altres administracions, en este cas, la Generalitat Valenciana a través de la conselleria de cultura i això que enguany en el pressupost de 2021 es materialitza en una partida de 200.000 euros que van directament destinats al manteniment dels horts de palmeres”.

“Cal tenir en compte que estem parlant d’un bé natural i d’un bé cultural que s’estén en una superfície de més d’1,8 milions de metres quadrats i que consta d’unes 150.000 palmeres repartides entre el palmerar històric, els vivers municipals i els horts de les pedanies. El seu manteniment està fixat en vora 2 milions d’euros per a garantir que estiga en unes condicions òptimes a banda dels diners que inverteix la conselleria d’Agricultura amb el control de les plagues que en 2021 va ser 1,8 m d’inversió. Hem aconseguit des de 2015 que estiguen controlades, però que encara requereixen recursos perquè és encara una de les principals amenaces del nostre patrimoni mundial”, ha manifestat la portaveu.

Des de Compromís, “el que volem és la implicació de la resta d’administracions en el manteniment del palmerar, sobretot per part del Govern central i volem una partida específica o una subvenció nominativa que vaja directament al seu manteniment com ja fa amb altres parcs nacionals com el parc nacional de Doñana, sabem que el nostre palmerar no té eixa figura, però és patrimoni de la humanitat per l’Unesco i necessitem eixe suport econòmic per part del govern central i també que la resta d’administracions com la Generalitat puga veure incrementades les partides i per descomptat també per part de la Diputació d’Alacant que ha de recolzar-nos en el manteniment del Palmerar”.

Com ha dit Díez, “a banda d’eixe reconeixement del valor cultural que ja va fer la UNESCO en el seu moment i que és un dels elements claus pel que demanem a la resta d’administracions aquest compromís, hem de tindre en compte que el palmerar és un element clau en el context de lluita contra el canvi climàtic, el palmerar és un captador de CO₂ en el nostre municipi i jugarà un paper clau en la resiliència davant el canvi climàtic. De fet, si fem referència a eixe estudi de l’Institut de Salut Global que vam presentar fa uns mesos, el que ens diu que comptar amb béns naturals com el palmerar permeten situar-nos com un dels municipis en millors condicions per fer front a l’emergència climàtica precisament perquè eixe entorn verd fa que tinguem la menor mortalitat associada a la contaminació en la nostra ciutat. A banda, per descomptat, els espais de qualitat que suposen els horts de palmeres on estem portant a terme iniciatives com eixos horts urbans, espai de convivència fonamental per als veïns i veïnes”.

“Entenem que la implicació de la resta d’administracions és una qüestió de justícia per al nostre municipi, esperem comptar amb el suport de la resta de grups municipals i que la moció puga sortir per unanimitat”, hi ha conclós la portaveu.

Cultivadors de palmeres

El portaveu adjunt del grup municipal i regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sánchez, s’ha referit que “fa moltes dècades que s’han anat articulant esforços per part de l’Ajuntament d’Elx amb el manteniment i conservació del palmerar dels horts públics. I ara necessitem tindre un finançament major i que també ens puga servir per als propietaris de palmeres i horts privats i hem de col·laborar les administracions amb els propietaris de palmeres”.

“És evident que el Govern d’Espanya està invertint en molts espais naturals i el palmerar és un gran espai natural de la costa mediterrània i patrimoni mundial i cal que les ajudes que poden arribar per a la lluita de plagues i control del palmerar es dirigisquen també a la part privada que necessita molt eixe suport per poder mantenir el palmerar tal com l’hem conegut fins ara”.