El coordinador de Medi Ambient de Compromís per Elx, Vicent Sansano, ha oferit hui una roda de premsa per explicar la proposta de Compromís de que el nostre siga declarat ‘lliure de fracking’, ja que la fractura hidràulica és una tècnica que genera greus riscos per a l’entorn natural i la salut humana.

Text de la moció:

MOCIÓ

La fractura hidràulica com a tècnica per a l’extracció d’hidrocarburs (gas i/o petroli), o ‘fracking’, planteja en l’actualitat interrogants tant des del punt de vista de la salut, com des de la perspectiva de la protecció mediambiental, fonamentalment per la possibilitat que amb la utilització d’aquesta tècnica puga produir-se contaminació en els aqüífers subterranis donada la injecció de productes tòxics i contaminants que resulten necessaris per a la utilització d’aquesta tècnica.

Els riscos que pot generar la utilització d’aquesta tècnica han estat posats de manifest en recents estudis elaborats per institucions independents i d’indubtable imparcialitat. En aquest sentit, al juny de 2011, la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat del Parlament Europeu va publicar un informe en el qual es plantejaven interrogants sobre l’ús de la fractura hidràulica com a tècnica d’investigació i d’extracció de gas.

Al mateix temps, nombroses experts destaquen l’agressivitat d’aquesta tècnica de fractura hidràulica que consisteix en la injecció d’enormes quantitats d’aigua acompanyada d’elements químics, molts dels quals resulten especialment tòxics per a l’entorn natural i la salut humana.

Alhora, a aquests estudis s’han de sumar els perills que comporta la injecció en el subsòl d’un fluid a elevada pressió, com s’ha demostrat el Magatzem Castor situat davant la costa de Vinaròs. L’àrea d’aquest dipòsit ha registrat ja nombrosos moviments sísmics que, en diverses ocasions, han superat els quatre graus en l’escala Richter, amb la consegüent alarma social a les comarques de Castelló.

La utilització d’aquestes tècniques resulta encara menys justificada si tenim en compte que existeixen alternatives per generar energia provinents de fonts netes i renovables, que s’han demostrat igualment eficients i que, a més de no comportar agressions al medi ambient, ens fan energèticament independents i poden suposar un benefici econòmic en creació de llocs de treball.

PROPOSTA D’ACORD

PRIMER.-  L’Ajuntament d’Elx declara aquest municipi ‘lliure de fracking’, per tal de garantir la salut humana i mediambiental davant els riscos que genera esta tècnica d’extracció d’hidrocarburs.

SEGON.-  L’Ajuntament d’Elx demana al Consell que no autoritze la fractura hidràulica al territori valencià.