La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha explicat hui que “hem registrat una sèrie d’al·legacions a l’ordenança per a la regulació de la zona de baixes emissions, amb l’objectiu de garantir la qualitat de l’aire en el nostre municipi enfront del negacionisme climàtic de Pablo Ruz i Vox”. 

Díez ha recordat que “el govern municipal ha redactat una norma que va en contra de totes les directrius estatals i europees fins al punt de permetre que els cotxes més contaminants puguen continuar circulant pels nostres carrers fins a l’any 2060, en contra del que indica el propi projecte tècnic elaborat per persones expertes i que s’adjunta en l’expedient de l’ordenança”. 

“Cal recordar que l’estudi tècnic assenyala que el cent per cent de la població que viu en l’anell interior de la ciutat de 3,75 metres quadrats (entre l’avinguda de la Llibertat, Pere Joan Perpinyà, Mariano Soler Olmos, Magraner i l’avinguda Sucre) ho fa en una zona contaminada, perquè indica que dins d’aquesta àrea existeix un problema real de contaminació acústica i de contaminació per NO2, segons les dades dels estudis de diferents departaments de la UMHE”, ha assenyalat Díez. 

En aquest sentit, la portaveu municipal ha afirmat que “des de Compromís hem proposat que la zona de baixes emissions del centre comprenga els 1,15 km² que proposa el projecte tècnic i que es pose en marxa el pròxim 31 de desembre, data límit marcada pel Reial decret 1052/2022”. 

“Al seu torn, instem que la següent fase comprenga l’anell interior en què es registren la majoria d’emissions contaminants –de 3,75 km²- i que aquesta es pose en marxa un any després, el 31 de desembre de 2024, de manera que les mesures per a la millora de la qualitat de l’aire no es dirigisquen exclusivament als veïns i veïnes de la zona centre, sinó que puguen beneficiar-se la resta d’il·licitans i il·licitanes que viuen en les zones més contaminades i que també compten amb el seu dret a respirar aire net”, ha afegit. 

Esther Díez ha indicat també que “pel que fa als vehicles contaminants, proposem que la seua circulació en aquestes zones, en cas de no ser residents o vehicles autoritzats, finalitze l’any 2030, data per a la qual els vehicles sense distintiu ambiental tindran com a mínim 24 anys”. 

La portaveu del grup de Compromís ha destacat que “les propostes que hem elevat van en la línia de fer d’Elx una ciutat verda en la qual es rebaixen les emissions contaminants que, en aquest moment, estan per damunt de les que recomana l’Organització Mundial de la Salut”.

“L’Agència Europea de Medi Ambient ha xifrat en 4.600 les morts a l’any a Espanya a conseqüència de l’emergència climàtica i només pel que fa a la pujada de les temperatures, per tant, parlem d’un problema de salut pública de primer ordre que exigeix de la responsabilitat de tots els representants polítics, especialment en els àmbits municipals en els quals es concentren la majoria de les emissions contaminants”, ha ressaltat.

Per a Díez, “és inconcebible i injustificable que l’any 2023 i enmig d’una crisi climàtica que colpeja especialment al nostre municipi, tinguem un alcalde negacionista que posa en risc la salut dels seus veïns i veïnes per motius partidistes”. 

Sobre aquest tema, la portaveu municipal ha recordat que “Compromís-Sumar ha elevat una pregunta sobre l’ordenança de baixes emissions al Ministeri de Medi Ambient i ha subratllat que de la correcta posada en marxa d’aquesta eina depén que rebem els 12,6 milions d’euros per a actuacions en matèria de mobilitat sostenible aconseguits en l’anterior legislatura”.