La coalició aposta pel feminisme transversal per a viure millor amb mesures en educació, sanitat, mobilitat, urbanisme o economia en l’àmbit autonòmic i local

El programa electoral de Compromís inclou mesures feministes, d’igualtat de gènere i promoció dels drets de les dones en una mirada transversal que impregna àmbits com l’educació, la sanitat, la mobilitat, l’urbanisme o l’economia. Com entén la coalició, “treballem en un model de ciutats del segle XXI amb polítiques valentes que asseguren eixa nova generació de drets i de serveis públics per garantir el benestar dels nostres veïns i veïnes, per això, una prioritat absoluta és fer del nostre un municipi molt més feminista i amb la inclusió del col·lectiu LGTBI”, ha assegurat la candidata a l’alcaldia, Esther Díez.
“L’Elx d’aquesta dècada ha d’articular-se des de la perspectiva de gènere i també des de la perspectiva de la diversitat sexual en totes les polítiques municipals amb iniciatives transversals que impregnen tota la nostra acció de govern com anem fent al llarg d’aquests anys, però ara cal fer-ho amb més intensitat. De la mà, per descomptat, de la conselleria d’Igualtat que ara dirigeix Aitana Mas i que ens ha fet referents a la Generalitat Valenciana amb mesures com la Llei Trans que és pionera en tot l’Estat i en diferents àmbits que on hem aconseguit fer un pas de qualitat enorme respecte a eixa ciutat inclusiva en la qual treballem”, ha manifestat Díez.
Per això, el programa electoral de Compromís per Elx aposta per ampliar les polítiques de conciliació i fomentar la corresponsabilitat de manera que acabe la sobrecàrrega que solen tenir les dones majoritàriament, en particular, proposa ampliar el Pla Concilia amb les activitats extraescolars educatives i també en períodes vacacionals i amb recursos específics amb els xiquets i xiquetes que tinguen discapacitat o alguna patologia on especialment les mares es responsabilitzen tradicionalment d’eixes cures.
“També impulsar eixa jornada laboral de 32 hores tant a escala autonòmica com municipal, per fomentar eixa conciliació i que la vida no només siga anar de casa al treball i del treball a casa. Aplicar la perspectiva de gènere i de diversitat sexual en els desenvolupaments urbanístics per garantir la ciutat accessible i inclusiva, garantir serveis de proximitat, reforçant el transport públic i alternatiu amb infraestructures segures i donar visibilitat a la trajectòria de dones i representants del col·lectiu LGTBI en l’espai públic. Perquè quan parlem d’eixa ciutat verda que construïm, és una ciutat humana i molt més inclusiva”, ha assenyalat la candidata a l’alcaldia.
Prevenció
En l’àmbit educatiu, per a Díez “és imprescindible que la figura de promotor d’Igualtat estiga present en tots els centres educatius del nostre municipi i ampliar eixa formació i prevenció de la violència masclista en tots els nivells educatius amb extraescolars gratuïtes que puguen assistir també les famílies així com programes específics per a tots els professionals de l’educació i les associacions de familiars per la prevenció de la violència masclista i la LGTBI-fòbia i el foment de l’educació sexual que respecte eixa diversitat. A més, proposem protocols en contra de les violències masclistes i contra la LGTB-fòbia en àmbits concrets com el transport públic amb protocols específics i en l’àmbit esportiu amb programes amb perspectiva de gènere i diversitat, facilitant que tinguem infraestructures esportives segures i visibilitzar el nostre esport femení”.
Així com promoure la presència de dones i persones LGTBI en els programes d’intervenció intercultural i visibilitzar la creació de dones i persones LGTBI en la producció artística en el nostre municipi també amb eixa perspectiva que s’introduïsca en la programació cultural. I, finalment i molt important, ampliar la borsa d’habitatge tutelat per a dones víctimes de la violència masclista i articular els recursos necessaris perquè elles i els seus fills i filles tinguen assessorament sociolaboral i psicològic que els permet refer la seua vida.
“En definitiva, polítiques que facen d’Elx una ciutat feminista i que celebrem orgullosa la seua diversitat, és una qüestió de drets humans i ha de ser una qüestió clau cal abanderar la societat. Perquè, davant aquells que busquen eixa regressió en l’àmbit del masclisme i tornar a eixa LGTB-fòbia, Compromís proposem polítiques contundents i pioneres que garantisquen la ciutat inclusiva que ens mereixem”.
Cap de llista per Alacant
Per la seua banda, Aitana Mas, la candidata número u de Compromís per la circumscripció d’Alacant i actual vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, ha detallat algunes de les mesures del programa autonòmic de Compromís que posen en el centre les persones i en especial les dones.
Mas ha anunciat que la nova llei d’Igualtat valenciana siga una de les primeres que puguem aprovar en el parlament, valencià, “una Llei transversal que parle des de l’urbanisme fins a l’esport, passant per l’economia, una llei que pose en el centre fomentar les relacions igualitàries, que parle de conciliació, que parle de corresponsabilitat i, el més important, que parle d’un feminisme de classe que puga combatre eixos sòls de fang.
“Ho hem fet a la llarga d’aquests 8 anys i encara ens queden qüestions per desenvolupar com són en l’àmbit educatiu que es deixe de segregar per sexes en els col·legis concertats, en Sanitat volem implantar les cases de part que ja són una experiència a Castelló i volem traslladar-ho a la resta d’hospitals públics on la dona puga triar quin és el model de part que vol i on desaparega la violència obstrètica. També implementar permisos a les famílies que patisquen una mort gestacional, perinatal o neonatal. Volem un pacte de gènere empresarial que pose de manifest la reducció de l’escletxa salarial entre dones i homes i que parle de mesures de conciliació dins de l’empresa, a més promoure la participació de les dones en els òrgans de decisió de les mateixes empreses. A més, volem que les dones autònomes puguen ser mares quan decidisquen i no quan puguen i, per això, implementarem unes ajudes per a contractar a una persona els sis mesos abans del part per poder fer el traspàs de la cartera de clients i no supose una perduda per a la dona autònoma.
La cap de llista a les Corts per Alacant ha assegurat que en el sector públic Compromís vol fer una equiparació salarial com la que hem aconseguit amb els Serveis Socials, sector molt feminitzat. També impulsar el pas cap a la gestió pública de la neteja, la cuina i la bugaderia dels centres i residències de serveis socials, escoles, hospitals i centres sanitaris. I combatre la precarietat laboral de les dones en el sector del turisme.
Mas ha reivindicat també la jornada laboral de 32 hores que no repercutisca en el salari i altres mesures que oferisquen el dret a gaudir de la vida com universalitzar la gratuïtat de les aules de 0 a 3 anys, o crear centres de dia a 20 minuts de casa, així com l’ampliació del permís de naixement, entre altres propostes.