El diputat de les Corts, Carles Esteve i els regidors del grup municipal d’Elx, Esther Díez i Felip Sánchez, expliquen les propostes de Compromís als usuaris del centre de salut del Toscar on demanen més personal, atenció domiciliària i cites en 72 hores

Compromís vol ser garantia de la sanitat pública, però no de qualsevol sanitat pública. La portaveu del grup municipal, Esther Díez, i el portaveu adjunt, Felip Sánchez, al costat del diputat en les Corts, Carles Esteve, han informat hui als usuaris del centre de salut del Toscar, depenent del departament de l’hospital privatitzat del Vinalopó, les propostes de Compromís per garantir una sanitat pública de qualitat i una atenció primària digna.

En concret, Compromís reivindica més inversió per poder comptar amb més personal, atenció en el domicili dels usuaris i cites en atenció primària amb un màxim de 72 hores. I ho han fet en un centre de salut on predominen les demores, la sobrecàrrega de treball, i on no hi ha substitució de baixes, com confirmen les organitzacions sindicals i els usuaris que han mostrat hui el seu malestar.

Per a la portaveu i candidata a l’alcaldia, Esther Díez, “és cert que esta ha sigut una legislatura en la qual hem tingut avanços significatius sobretot en matèria d’infraestructures sanitàries com eixa reforma de l’Hospital General, o el centre de salut en el barri de Trabalo que es licitarà en les pròximes setmanes, però és cert que cal fer un salt molt important en l’assistència de l’atenció primària als usuaris i usuàries perquè, com ens estan explicant els pacients, s’està tardant un mes a donar una cita en atenció primària i és una situació insostenible. Per tant, el que defensem des de Compromís és poder ampliar el pressupost que es destina a l’atenció primària que és la base de tota l’atenció en salut pública, que evita les derivacions als especialistes i que és el que garanteix, en definitiva, el benestar als veïns i veïnes”.

“Per això estem portant a terme hui esta campanya i continuarem treballant des del col·lectiu local perquè s’agilitzen tost els tràmits de totes les iniciatives pendents i millorar l’atenció primària, igual que hem fet que esta siga la legislatura en matèria educativa, hem d’aconseguir també eixa millora en el servei bàsic a la ciutadania com és la sanitat per garantir la millor de les atencions. La pandèmia ens ha recordat que la salut és el més important, que a l’hora d’elaborar les polítiques públiques cal prendre la perspectiva de què la salut ha de ser el centre i la transversalitat de tot allò que desenvolupem des de les administracions públiques”, ha manifestat Díez.

El diputat en les Corts i portaveu de sanitat, Carles Esteve, ha assegurat que “estem replegant propostes de la ciutadania i professionals de la sanitat perquè Compromís ha de continuar sent una força política que genera eixes propostes, i tenim solucions des d’ara mateix. Volem que tots i totes tinguem un futur i que ens atenguen amb més afecte del que hem vist per exemple en este centre de salut, que porta ja quinze anys privatitzat generant una ciutadania de segona quant a atenció sanitària”.

Com ha dit el diputat, “Compromís torna a reivindicar la reversió de l’Hospital del Vinalopó, sempre hem sigut garantia de reversió dels departaments privatitzats i ho serem en el cas del d’Elx quan arribe el moment i volem que la gestió pública estiga blindada en l’Estatut d’Autonomia perquè cap govern tinga la temptació de tornar a formats com este de privatització, que generen pitjor atenció, pitjor cura de les persones i pitjors condicions laborals”.

“Volem augmentar el pressupost en atenció primària en el 25% del total, per a tindre més personal, en millors condicions, que estiguen millor pagats i evitar així la fuga de professionals a altres sistemes i altres països. Que eixa part del pressupost vaja a millorar les condicions laborals i augmentar el personal perquè l’atenció siga comunitària, estiga en el carrer, en els centres de majors, en els centres de dia, perquè les infermeres puguen treballar en els col·legis com atenció i educació sanitària per cuidar-nos i prevenir. Volem atenció domiciliària perquè les persones majors tenen la necessitat que el centre de salut vaja a les seues cases i no al revés, volem ser garantia de la sanitat pública no de qualsevol sanitat pública, d’una amb dignitat, amb la màxima qualitat i una atenció més pròxima que l’actual”, hi ha conclòs Esteve.