El grup municipal proposa ampliar les ajudes a habitatge, naturalitzar la ciutat, apostar per la creativitat i reivindica les inversions pendents.

El grup municipal de Compromís per Elx ha posat de manifest la seua aposta per la consolidació del model social i verd per a garantir el benestar de la ciutadania en resposta a la crisi energètica i l’emergència climàtica.

Així ho ha manifestat Esther Díez, portaveu del grup municipal, que també ha assenyalat que “estem en un context clau en el qual ens juguem els drets socials d’aquesta dècada davant formacions polítiques que qüestionen els drets humans i els serveis públics. En aquest sentit,l’acció municipal és fonamental per a garantir el benestar de la ciutadania i per això des de Compromís continuarem desenvolupant polítiques socials, verdes i inclusives que garantisquen major qualitat de vida als il·licitans i les il·licitanes.”

“Per tant, de cara als pressupostos de 2023 s’han d’ampliar les polítiques socials, d’habitatge i ambientals i, al mateix temps, hem d’aconseguir les inversions pendents de la resta d’administracions”, ha destacat Díez.

En l’àmbit social, ha explicat la portaveu, “s’han d’ampliar les partides directament dirigides a les famílies en situació vulnerable, com fem des de 2015, creant una xarxa de protecció que garantisca que totes les persones tenen cobertes les seues necessitats bàsiques. A més, s’han de desenvolupar paquets especials de mesures, com ja hem fet amb els sectors econòmics afectats per la pandèmia i els set milions d’euros directament dirigits a les famílies i empreses per a alleujar l’augment del preu de l’energia.”

En aquest context, ha afegit Esther Díez, “des de Compromís apostem també per la contenció fiscal, en una fórmula que ens ha permés no gravar més imposats als il·licitans i les il·licitanes, però anar ampliant les inversions amb els comptes més sanejats que hem tingut en les últimes dècades en el nostre municipi.”

En els àmbits de Sanitat, Polítiques Inclusives i Educació, des del grup municipal destaquen el treball realitzat en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, que ha permés que es desenvolupen polítiques fonamentals com els més de 5.000 metges nous en el sistema sanitari, l’eliminació de les llistes de dependència, la renda valenciana d´inclusió o la Xarxa Llibres, a més d’infraestructures com la reforma de l’Hospital General, el Centre de Salut Altabix-Travaló, els centres que estan previstos dins del Pla Convivint, i els del Pla Edificant, així com el nou Conservatori.

Quant a Habitatge, Díez ha destacat que “plantegem un impuls de polítiques d’habitatge dins dels pressupostos de 2023 que se sumen a les subvencions al pagament del rebut de l’IBI i les ajudes específiques al lloguer que ja han activat la resta d’administracions; al que cal afegir les subvencions específiques a la rehabilitació de la mà de fons europeus.

Dins de l’àmbit ambiental, la portaveu ha manifestat que “des de Compromís continuarem apostant per polítiques decidides que consoliden el model de ciutat verda, clau per a garantir el benestar dels nostres veïns i veïnes davant l’emergència climàtica, que aquest estiu s’està presentant amb especial cruesa sent l’estiu més càlid des que hi ha registres. Això té un impacte directe en la vida de les persones, especialment de les més vulnerables. Per això, és imprescindible caminar cap a la neutralitat climàtica amb mesures que, al mateix temps, generen entorns més amables i un espai públic de qualitat.”

Pel que fa a Mobilitat, ha assenyalat Díez, “reivindiquem aquest salt de qualitat que ha permés generar infraestructures que augmenten les possibilitats del transport públic i net. En aquest sentit, cal destacar la modernització bus urbà, els 11 km de carril bici, les més de 50 estacions Bicielx i les conversions en zona de vianants.”

“Aquestes polítiques de mobilitat, li pese a qui li pese, continuaran amb força perquè són clau per a fer de la nostra una ciutat més saludable”, ha sentenciat la portaveu.

Respecte a la naturalització de la ciutat, Díez ha assenyalat que també “s’han fet “avanços importants com els horts urbans, eines bàsiques per a absorbir part de les emissions de CO₂ i rebaixar les temperatures. A més, des de la Regidoria de Medi Ambient, hem proposat posar en marxa un pla d’infraestructura verda amb el qual salvaguardar el patrimoni natural i protegir la biodiversitat urbana en les pròximes dècades”.

En l’àmbit cultural Compromís planteja impulsar Elx com una ciutat creativa, en la qual la innovació siga el motor del desenvolupament urbà sostenible i la inclusió social; creant oportunitats que permeten enfortir la creació, producció, distribució i difusió d’activitats, millorar l’accés i participació en la vida cultural i ampliar les oportunitats per a creadors del sector. Tot això sense oblidar la salvaguarda del patrimoni cultural, que sempre ha estat una prioritat per a Compromís.

Ajudes a la ciutadania, eficiència energètica i reivindicacions pendents

Felip Sánchez, coportaveu del grup municipal de Compromís per Elx, ha fet valdre les ajudes desenvolupades per a fer costat a la ciutadania i al teixit econòmic de la ciutat en aquests moments de crisi, com els bons al consum i a la compra d’electrodomèstics.

A més, Sánchez ha destacat les mesures impulsades per a millorar l’eficiència energètica en el municipi, com les plaques solars que s’instal·laran en diversos centres escolars gràcies a l’Ajuntament i al Programa Zero de les Conselleries de Transició Ecològica i Educació o la instal·lació de lluminàries eficients en el centre de la ciutat i en Carrús.

D’altra banda, el coportaveu ha posat sobre la taula les reivindicacions “endèmiques” del municipi a les quals “cal donar prioritat aquest curs polític” i entre les quals destaca la signatura del protocol per a la devolució dels 43 milions d’euros per part de la Generalitat pels terrenys de la UMHE, el segon palau de congressos, el teatre de Carrús, la millora i electrificació de les infraestructures ferroviàries, la finalització de la Ronda Sud i la connexió ciclista de les pedanies.