Compromís exigim un nou model de finançament local que garantisca les competències i l’autosuficiència de les entitats locals

Compromís per Elx portem una moció al ple municipal de juliol per exigir al Govern central que pose en marxa un nou model de finançament local que garantisca la suficiència financera de les entitats locals, la igualtat dels municipis i la prestació de serveis bàsics de qualitat per a tots els ciutadans i ciutadanes. Davant la insostenibilitat de la situació de finançament municipal, a través d’aquesta moció, volem instar el president del Govern a què aprove una nova Llei de Govern local i una nova Llei de finançament local,que amb el més ampli consens polític, establisca el nou marc competencial municipal amb el finançament adequat i suficient.

“Les lleis aprovades en aquests últims anys pel Govern de Mariano Rajoy han vingut a complicar encara més la situació i han aconseguit augmentar l’asfíxia econòmica dels ajuntaments i comunitats autònomes i l’aprimament d’allò que és públic. En aquesta matèria no hi caben ja solucions a mitjanes i és el moment d’abordar aquest assumpte amb urgència. Ja no és temps de demores, demagògies, ni disculpes. El municipalisme i la resolució dels seus problemes financers no poden quedar, una altra vegada, relegats com al llarg de la recent història. Aquestes insuficiències ofeguen als municipis i els limiten a la prestació dels seus serveis bàsics, tenen lligades de peus i mans a les administracions més properes a la ciutadania i les que millor coneixen de les necessitats dels seus veïns i veïnes“, ha asseverat la portaveu adjunta del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez.

La ‘reforma exprés’ de l’article 135 de la Constitució va obrir el camí a una sèrie de normes que constrenyen cruelment la capacitat d’acció de les administracions públiques, sobretot de les més properes a la ciutadania com són els ajuntaments. Amb aquest acord polític entre PP i PSOE es va introduir una regla fiscal que limita el dèficit públic i prioritza el pagament del deute. A partir d’aquesta abrupta modificació del principi constitucional va ser quan es va redactar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera que contempla les tres regles fiscals que han estat convertides en ‘sagrades’, com són: la no superació d’un límit de dèficit públic, la no superació d’un límit de deute i el respecte a la Regla de Despesa. Aquest últim és el més inexplicable de tots en termes de la lògica de l’interés general, ja que impedeix -encara que hi haja superàvit- que es dedique aquest saldo positiu a la despesa social i a realitzar noves inversions. S’ha d’utilitzar per amortitzar deute de manera anticipada encara que siga un poc absurd des del punt de vista econòmic. És a dir, prioritza clarament els interessos de la banca als interessos de la majoria social o, dit d’una altra manera, es posa l’economia al servei d’una minoria privilegiada a costa de disminuir les condicions de vida de la majoria.

Per tot això, des de l’Ajuntament d’Elx instem el Govern a modificar el model de finançament local a instar i donar suport a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en la posada en marxa d’iniciatives necessàries per aconseguir aquests objectius davant la insostenibilitat de la situació del finançament municipal existent en l’actualitat.

Arxivat en: elx, Local

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *