La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez.
La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez.

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha explicat hui que “en el pròxim ple defensarem una moció en la qual donem el nostre suport a l’acord aconseguit entre el Govern central i les Comunitats Autònomes per al repartiment de xiquets i xiquetes migrants, una política humanitària imprescindible per a garantir els drets d’aquests menors”.

Díez, que ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa oferida hui, ha indicat que “el més greu de la polèmica generada aquests dies sobre el repartiment de menors és el discurs racista que la ultradreta està alimentant en el que es connecta la migració amb la delinqüència, cosa que des de Compromís no consentirem perquè trenca amb els valors democràtics i les normes bàsiques de convivència”.

“En aquest sentit, la nostra moció es dirigeix també a continuar desenvolupant les polítiques que facen d’Elx una ciutat d’acolliment i cal recordar que l’any 2018 ens vam oferir a acollir a les persones que anaven a bord del vaixell Aquarius i que a partir de 2022 hem acollit a més de 500 ucraïnesos i ucraïneses que es refugiaven de la guerra al seu país”, ha detallat.

La portaveu municipal ha informat també que “el nostre text proposa que el Govern central consensue la reforma de la Llei d’Estrangeria amb totes les formacions polítiques possibles per a donar una resposta humanitària al problema i que l’Estat garantisca els recursos necessaris a les comunitats autònomes d’acolliment”.

Sobre aquest tema, Esther Díez ha destacat que “esperem que PP i PSOE donen suport a la moció en la línia en la qual ho han fet els seus dirigents polítics i falta veure quina serà la decisió de la regidora d’Infància, Aurora Rodil: si vota a favor de protegir els drets dels xiquets i xiquetes o si prefereix criminalitzar-los, com ja va fer Vox en el passat ple, i abandonar-los a la seua sort”.

“Cal recordar que els processos migratoris han augmentat a conseqüència de conflictes polítics, crisis econòmiques, la inestabilitat alimentària i l’emergència climàtica; en concret, més de 5.000 menors van arribar a Espanya en 2023 i hem de garantir-los els recursos necessaris per a viure amb dignitat, com ja ha urgit el govern canari, format per Coalició Canària i el PP”, ha afirmat.

Eixida de Vox dels governs autonòmics

Esther Díez ha celebrat que Vox haja eixit d’algunes institucions públiques, perquè és una bona notícia per a les persones demòcrates. “De fet, el que és increïble és que el Partit Popular no haja sigut qui els ha tirat davant el discurs racista que estan enarborant” i ha considerat “totalment incongruent que els regidors i regidora de Vox a Elx continuen formant part del govern municipal d’una gran ciutat”.

Díez ha assenyalat que “en tot cas, com ja hem denunciat des de Compromís, moltes de les mesures ultres de manual que s’han desenvolupat en aquest any de govern no s’han dut a terme per la pressió de Vox, inexistent, sinó pel convenciment propi de l’alcalde, com ell mateix ha defensat”.