La portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, i el portaveu de Compromís en la Diputació d'Alacant, Ximo Perles.
La portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, i el portaveu de Compromís en la Diputació d'Alacant, Ximo Perles.

El grup Compromís ha presentat una moció a la Diputació d’Alacant per exigir la reversió a la gestió pública de l’Hospital del Vinalopó, actualment gestionat per l’empresa privada: Ribera Salud, proposta que ha estat rebutjada per la majoria absoluta del Partit Popular i que ha comptat amb el suport del PSOE i Compromís.

La moció es presenta consensuada amb la “Plataforma per la reversió del Vinalopó”, la qual ha impulsat este document a tots els ajuntaments de les comarques del Vinalopó. La seua demanda arriba a les administracions a causa del fracàs del model de concessions administratives sanitàries conegut com a “model Alzira”, un model sanitari que privatitzà molts dels hospitals de la Comunitat Valenciana i que el Botànic va donar per finalitzat en la segona legislatura.

El document destaca les recents decisions del president de la Generalitat, Carlos Mazón, de continuar amb el full de ruta del govern anterior i assumir la gestió pública dels hospitals de Manises i Dénia, però, que semblen no ser un consens generalitzar amb la resta d’àrees privatitzades, ja que en paraules del conseller de Sanitat, la pròrroga del departament d’Elx/Crevillent encara no està decidida, la qual cosa podria deixar l’Hospital del Vinalopó únicament en mans privades, a pesar del fracàs demostrat d’este model de gestió.

La moció també destaca les greus deficiències i problemes derivats de la gestió privada de l’hospital, incloent-hi ràtios d’habitants per metge més elevades, llistes d’espera en atenció primària que superen el mes, salaris del personal sanitari més baixos, i una falta de transparència i dificultat de supervisió de les activitats de l’empresa privada impròpia i inacceptable per a una administració pública.

En este sentit, el grup Compromís i la Plataforma han proposat diversos punts d’acord, incloent-hi el suport ferm a una sanitat pública de qualitat, universal i 100% pública, la rebutja de qualsevol pròrroga de la concessió administrativa per a la gestió privada de l’Hospital del Vinalopó, i l’insta a la Conselleria de Sanitat a notificar la reversió pública dins del termini establert. A més, la moció insta la Conselleria a assumir la seua responsabilitat en garantir una transició ordenada a la gestió pública directa, sense posar en risc l’atenció sanitària de la població.

I finalment, s’instava a la Diputació d’Alacant també dona suport al Govern autonòmic de Carlos Mazón en la decisió de continuar amb la reversió de la gestió pública del Departament de Salut de Dénia, recentment revertit, i el de Manises, que està previst revertir pròximament.

En paraules d’Esther Díez regidora de Compromís Elx i assistent com a públic al ple: “És inadmissible que un partit que ostenta la majoria dels governs d’esta comarca vote en contra dels interessos generals del seu veïnat, exigim que es replantegen esta postura i que treballen de forma conjunta amb els professionals i amb els usuaris d’este hospital Per aconseguir una reversió ordenada i que garantisca els nostres drets sanitaris”

En paraules del portaveu de Compromís a Alacant Ximo Perles: “ Ribera Salud ha gestionat de forma nefasta la sanitat valenciana, esta és una empresa que ha prioritzat guanys econòmics a salut pública. Ahir el Partit Popular va fer una mostra més que per ells, la sanitat sempre hauria de ser privada i es demostra que sense la gestió del Botànic, Carlos Mazón mai hauria fet pública la gestió d’hospitals com el de Dénia”.

Per concloure el portaveu valencianista ha manifestat: “Seguirem treballant acompanyats de la ciutadania per aconseguir la millor sanitat per al Vinalopó, i plantarem batalla política si el PP ens pretén tornar a portar a la dècada del 2000 on va vendre la sanitat valenciana”