Esther Díez, Aitana Mas i Carles Esteve.
Esther Díez, Aitana Mas i Carles Esteve.

Portaran a les Corts Valencianes una Iniciativa Legislativa Popular contra la modificació del PP i Vox de la distància de les cases d’apostes dels centres educatius i l’eliminació de la moratòria de cinc anys per obrir nous negocis

Compromís vehicularà diferents iniciatives per oposar-se a les modificacions legislatives que han dut a terme PP i Vox a la Generalitat Valenciana a la Llei del Joc amb què anteposen els interessos de la patronal del joc al dret a la salut pública de la ciutadania.

“El Partit Popular i Vox en una ostentació d’opacitat i traïdoria en la tramitació de finals d’any de la llei d’acompanyament del pressupost autonòmic va obrir la porta a la patronal del joc per acostar les cases d’apostes als centres educatius, a més d’eliminar la moratòria de cinc anys per obrir nous negocis del joc”, ha explicat la síndica adjunta del grup Compromís a les Corts, Aitana Mas, que ha presentat a Elx l’estratègia de Compromís per blindar els joves d’aquests negocis d’apostes.

Mas ha recordat que el govern del Botànic havia legislat amb les Ampes i les associacions contra la ludopatia per evitar que les cases d’apostes estigueren a prop dels centres educatius, ateses les xifres elevadíssimes que apunten que un de cada quatre menors d’edat juga de forma regular. Aquesta iniciativa popular, recollida de firmes, servirà per a establir a les Corts un canvi de la llei i tornar a protegir les famílies més vulnerables i els adolescents i menors de la ludopatia, com ha explicat la diputada.

Per part seua, el diputat i portaveu de la comissió de Sanitat a les Corts, Carles Esteve, ha denunciat que el passat 4 de gener la Generalitat aprovava l’estratègia valenciana contra el joc patològic però sense ser publicada. Per Esteve, “Carlos Mazón amaga una mica donada l’alegria de les operadores del joc i és que en els darrers mesos del govern anterior hi va haver una complicada negociació amb la patronal d’apostes amb aquesta estratègia de fons quan va ser molt complicat arribar a acords per això no hi va haver temps a aprovar-se aquesta estratègia perquè fos útil i proteccionista”.

Escoles en joc

A més, Compromís ha habilitat la pàgina web, https://escolesenjoc.compromis.net/, per informar la ciutadania i presentaran mocions als ajuntaments com és el cas d’Elx per al ple d’aquest mes de gener “on PP i Vox al consistori local hauran d’escollir entre defensar els interessos de la patronal o la salut dels veïns i veïnes”, com ha apuntat la portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez.

“Registrem aquesta moció perquè es rebutgen les modificacions legislatives que posen en perill la salut de les persones, perquè es faça pública l’estratègia valenciana contra el joc patològic per conéixer en quins termes es planteja i per instar la comissió del joc de la Comunitat Valenciana a elaborar un informe que ens indique l’impacte potencial que tindran aquestes mesures sobre la salut, sobretot dels joves i menors. A més, demanem que s’arribe a un conveni amb la Federació Valenciana de municipis i províncies de manera que la Policia Local tinga competències a l’hora d’inspeccionar aquests negocis del joc que ara després d’aquestes modificacions continuaran proliferant”, ha detallat la regidora .

Per a la portaveu “és una barbaritat les modificacions que han introduït PP i Vox si tenim en compte les dades com que l’addicció ha pujat més d’un 60% els darrers cinc anys i l’edat d’inici es dóna a partir dels catorze anys, una edat que va baixant any rere any, és imperiós que portem a terme actuacions contundents per protegir les persones joves i els menors”.

Al municipi hi ha instituts molt propers a les cases d’apostes com són el Victòria Kent, Nit de l’Albà i Centre FP Lope de Vega o col·legis públics com El Pla, Sant Antoni, Jaume I, Reis Catòlics, Victor Pradera, Miquel de Cervantes o Blasco Ibáñez.

“Pablo Ruz ha de decidir si defensa els interessos d’uns quants o el dret a la salut pública, encara que tenim poques esperances atés que el PP ha votat en contra de la reversió a la gestió pública de l’Hospital del Vinalopó o de prohibir fumar a les terrasses”, ha recordat Díez i ha mostrat la seua preocupació “per l’agreujament del discurs ultra acientífic de PP i Vox perquè saben que davant de les dades les seues polítiques són insostenibles”.

Esther Díez, Aitana Mas i Carles Esteve, han aprofitat per a mantenir una reunió de treball amb professors del departament de psicologia social de la Universitat Miguel Hernández (UMH), membres de l’equip nuclear de recerca en joc d’apostes, així com les associacions Nova Vida i Apaex, per a coordinar l’estratègia de Compromís i sumar esforços.