Esther Díez, portaveu Grup Municipal de Compromís per Elx
Esther Díez, portaveu Grup Municipal de Compromís per Elx

Compromís titlla d’insuficients els pressupostos de la Generalitat en què destaquen les absències com és la rehabilitació de Clarisses o el centre de salut per a Torrellano

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha qualificat el projecte de pressupostos del govern autonòmic per al 2024 d’insuficient per al municipi i ha assegurat que el que destaca als comptes autonòmics són les absències.

“Si l’alcalde, Pablo Ruz, està satisfet amb aquests comptes és perquè atén els interessos del seu partit i no l’interés general del municipi”, ha afegit la portaveu.

Díez s’ha referit als projectes estrella de l’alcalde, com són la finalització de la Ronda Sud i el tramvia, la dotació dels quals a les partides considera caldereta. “Només es pressuposten els projectes per a aquest exercici i ja sabem quins perills suposen aquest tipus de promeses per part del senyor Carlos Mazón, que ve des del 2019 parlant d’un Palau de Congressos per al municipi del qual no s’ha posat ni una primera pedra perquè ha volgut omplir molts titulars, però no ha portat res a la pràctica”, ha recordat.

Per a la portaveu, aquests comptes són “absolutament insuficients, on el més destacat són les absències perquè ens trobem que no està pressupostat el projecte de rehabilitació de les Clarisses, llargament anunciat pel PP; tampoc no estan pressupostades cap de les actuacions del Pla Convivint previstes per l’anterior Conselleria de Polítiques Inclusives, ni se sap res del centre de salut a Torrellano; a més que es rebaixa aquesta partida destinada al Misteri d’Elx mentre que pugen partides destinades als bous”.

“Hi ha altres qüestions que són especialment importants, per una banda, em sembla realment preocupant que l’alcalde perdone el deute dels 43 milions d’euros que la Generalitat Valenciana deu amb el municipi pels terrenys de la Universitat Miguel Hernández d’Elx”, ha explicat la portaveu i ha recordat el protocol que van acordar les dues administracions per a la seua devolució.

En aquest sentit, Díez s’ha referit al pressupost del 2023 elaborat pel govern del Botànic en el qual ja apareixen diverses partides per a la compensació del deute com la creació del Palau de les Arts Escèniques en Carrús o la renaturalització del riu Vinalopó, “que va haver de reconèixer un govern progressista perquè durant dècades els governs del PP havien negat aquesta despesa que havia fet el Ajuntament d’Elx”, ha destacat la portaveu.

Sobre això, ha indicat que “el transport és una competència de la Generalitat amb què inverteix amb normalitat en altres municipis, com Castelló, València i Alacant i, per tant, no pot computar com una despesa extraordinària per part de l’administració autonòmica” .

“A més, amb la retallada global del 40% del Pla Edificant no sabem quin serà el futur de les actuacions de millores de centres educatius que estan en aquests moments en tràmit de contractació, perquè així ho deixem l’anterior govern progressista municipal, com és el col·legi Les Arrels, el col·legi Verge de la Llum, el col·legi Rodolfo Tomás i Samper”, ha detallat Díez.

Esther Díez ha assegurat que “el conseller d’Educació haurà d’explicar com afectarà aquesta retallada els projectes que estan en marxa i també els que estaven previstos, com és el conservatori de música. Qüestió que ens preocupa molt i més encara en un context en què tenim 2.000 alumnes en aquesta província sense professors per aquesta falta de previsió i el caos a la Conselleria d’Educació”.

El grup municipal també s’ha preguntat què passarà amb l’esperada remodelació de la depuradora d’Algorós, “no coneixem la previsió de l’empresa pública EPSAR, perquè no va detallar al pressupost i instem que des de la Generalitat Valenciana es puga especificar si portaran a terme les obres d’aquesta depuradora, que és un projecte que va posar en marxa la llavors consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, i que suposarà la inversió més abundant de la Generalitat al nostre municipi”.

“Per tant, si l’alcalde, es dóna per satisfet amb aquests comptes, és que està pensant més en clau partidista i no com a alcalde que representa tots els il·licitans i il·licitanes”. La portaveu ha recordat que l’any passat el senyor Ruz va presentar esmenes per valor de 100 milions d’euros als comptes del 2023 i ara es conforma amb un terç.

En aquest sentit, Compromís farà una esmena a la totalitat del pressupost perquè entenen que no donen resposta als reptes d’aquesta dècada on la prioritat ha de ser augmentar la despesa social, blindar els serveis públics, lluitar contra l’emergència climàtica i desenvolupar un nou model econòmic. També portaran a terme esmenes parcials a la següent fase per demanar totes les inversions pendents per a Elx.

“Els comptes no són una sorpresa, lamentablement, ja que sabem que el PP promet molt en campanya i després, quan arriba al govern, s’oblida dels seus compromisos i, alhora, sosté una fórmula impossible que és abaixar la recaptació i pujar-ne les inversions. Les conseqüències ja les hem viscut en l’àmbit autonòmic i tot sembla indicar que passarà el mateix en l’àmbit municipal on encara el PP no ha gosat reconéixer on durà a terme les retallades”, ha conclòs Díez.