Els grups municipals de Crevillent i Elx esperen que s’aplique la mateixa lògica que amb els centres de Manises i Dénia on el govern autonòmic assumirà la gestió directa

Els grups municipals de Compromís Elx i Crevillent han reclamat davant les declaracions del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sobre l’assumpció de la gestió pública per part del govern autonòmic dels hospitals privatitzats de Manises i Dénia, que s’aplique la mateixa lògica amb l’Hospital del Vinalopó i torne a ser de gestió totalment directa.

“Des de Compromís apostem per la gestió cent per cent pública de l’Hospital del Vinalopó que comprén les àrees de salut d’Elx i Crevillent, tal com venint reclamant des de fa molt de temps. Els veïns d’Elx i Crevillent mereixen una atenció sanitària basada en la salut i no en el negoci i això només pot garantir-se amb la reversió del centre hospitalari que en aquests moments gestiona el Grup Ribera Salut”, ha explicat la portaveu del grup municipal il·licità, Esther Díez.

Segons la portaveu d’Elx, “divendres coneguérem que el govern de Carlos Mazón ha reculat i assumirà la gestió directa dels hospitals de Manises i Dénia. Per tant, esperem que aquesta lògica s’aplique també a l’hospital del Vinalopó, perquè la concessió caduca en 2025 i ja han d’iniciar-se els tràmits per a la seua reversió”.

“Hi ha dades clares com que les ràtios d’aquest centre estan 300 pacients per damunt que la mitjana dels centres públics. Per tant, és fals que la gestió privada done millors resultats. El que mereixen els nostres veïns i veïnes és que la seua salut no depenga d’un compte de resultat, per això des de Compromís desplegarem totes les mesures necessàries per a garantir la gestió totalment pública de l’Hospital del Vinalopó”, ha assegurat Díez.

“Les dades són molt clares. Si fem la comparativa entre els departaments privatitzats enfront dels cent per cent públics, observem que els salaris del personal són entre un 8 i un 10% més baixos en alguns casos arribant a percebre 400 euros menys pel mateix lloc de treball. A més, les condicions laborals són més precàries i amb més pressió, cosa que provoca la fuga de professionals i rotacions molt grans. A banda de les pitjors ràtios perquè els centres dependents directament de la Conselleria de Sanitat compleixen les ràtios de menys de 1.500 habitants per metge de capçalera i el que ens trobem en l’Hospital del Vinalopó és 1 facultatiu per 1687 persones davant la mitjana dels departaments cent per cent públics que se situa en 1 metge per 1.177 habitants”, ha explicat la portaveu. 

Com ha concretat Díez “una altra dada important són els 297 contractes nous que es feren en aquest hospital per reforçar el centre durant la pandèmia de la Covid-19. Uns contractes que no continuaren vigents en l’estiu de 2021, encara travessant l’epidèmia, en contra del criteri dels departaments públics on eixos contractes es convertiren en personal fixe amb la millora de l’atenció que això comporta”.

“Ara, el govern autonòmic de PP i Vox reconeix que el seu model de privatitzacions ha fracassat, i per això, assumeixen la gestió directa dels hospitals privatitzats en Manises i Dénia. Què van a fer amb l’hospital d’Elx? És que som ciutadania de segona? Ens condemnaran a patir la gestió privatitzada a les persones que vivim a Crevillent i Elx? El personal sanitari d’ací no mereix millorar les seues condicions?” ha qüestionat Díez.

Atenció Primària

Per la seua part, la portaveu del grup municipal de Compromís per Crevillent, Virgínia Moriel, ha exigit la reversió de l’Hospital del Vinalopó a la gestió pública perquè no pot estar en mans dels comptes de beneficis de les empreses com és la situació actual”.

Moriel ha assegurat que “és totalment incompatible en la defensa de la salut pública i de la mateixa manera que s’ha anunciat la reversió dels hospitals privatitzats de Dénia i Manises, el departament d’Elx i Crevillent i els seus centres de salut, necessitem que tornen a ser cent per cent públics per garantir una atenció de qualitat”. 

“El model de privatització al que ens té acostumats el PP de destinar recursos públics a enriquir les empreses concessionàries ha demostrat ser totalment ineficaç i això ho patim dia rere dia especialment al centre de salut de Crevillent on falten metges, els pacients patim llargues demores per a ser atesos en Atenció Primària i tenim les pitjors ràtios del País Valencià en relació al nombre de pacients per cada metge. Aquest estiu teníem vora 9.000 crevillentins i crevillentines sense metge i això no es pot consentir. Ha quedat clar que els recursos públics s’han de destinar a millorar la qualitat de la nostra sanitat pública i és el que s’ha de fer en aquests moments”.