Esther Díez alerta que en dotze dies finalitza el termini per iniciar les licitacions dels projectes subvencionats

La portaveu municipal informa també de què l’execució total de les actuacions és imprescindible per rebre els fons, com indica el Ministeri de Mobilitat

El grup municipal de Compromís Elx presenta la segona de les seues mocions que defensarà al ple municipal de setembre amb la intenció de blindar les subvencions europees en matèria de mobilitat sostenible i l’Ajuntament reafirme, per tant, el seu compromís en executar les actuacions corresponents a la segona convocatòria, amb la que l’anterior govern progressista va aconseguir que Elx obtinguera 8,6 milions d’euros.

En concret, es tracta del Programa d’ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació sostenible i digital del transport públic urbà del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

La portaveu del grup, Esther Díez, es refereix als 8,6 milions d’euros concedits per Europa enguany, unes ajudes que cobreixen el 90% del cost de totes les actuacions i que ara, el nou govern municipal de Pablo Ruz i Vox s’està pensant si executar, com han afirmat en diverses vegades als mitjans de comunicació o en l’últim ple de l’Ajuntament d’Elx, al·legant a raons econòmiques.

“Aquest nou govern ja ha qüestionat quatre dels projectes que estaven inclosos: l’ampliació de BiciElx a la que es neguen pel manteniment posterior; la implantació de la zona de baixes emissions pel mateix motiu; el tancament de l’anell ciclista, del que ja s’han carregat el seu sentit amb l’eliminació de trams estratègics de carril bici i les peatonalitzacions del centre, del Raval i del Pla, en les quals volen que els cotxes puguen aparcar i pervertir, per tant, l’objectiu d’accessibilitat i prioritat peatonal”, ha afirmat Díez.

Al respecte, la portaveu municipal ha explicat que “la Nota aclaridora sobre modificacions i renúncies, del 17 de març de 2022, publicada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana és molt clara i indica que no es pot renunciar a part de la subvenció adoptant la decisió de no executar alguna actuació concreta”.

“És a dir, d’acord amb les bases reguladores del programa, desenvolupades en l’Ordre TMA/892/2021, el beneficiari que accepta la subvenció completa està obligat a executar totes les actuacions incloses en la seua sol·licitud per les quals ha rebut subvenció, en cas contrari, es perd la totalitat de les ajudes”, ha afegit.

Compliment de terminis

Així mateix, Esther Díez ha alertat que “hi ha una qüestió encara més greu i és que el dia 24 de setembre finalitza el període per a comunicar al Ministeri de Mobilitat que s’han iniciat les licitacions de tots els projectes i no tenim notícia de què s’haja posat en marxa cap d’ells”.

Entre els requisits de la subvenció està el fet que els ajuntaments beneficiaris hagen de certificar l’inici de les licitacions com a màxim dos mesos després de la resolució definitiva de les ajudes, que es va publicar el 24 de juliol. L’incompliment injustificat d’aquest termini comporta la pèrdua dels 8,6 milions d’euros.

En aquest sentit, la portaveu del grup ha afirmat que “des de Compromís diem que és vergonyós que aquest govern vulga renunciar a una de les inversions més grans que farà Europa a Elx, actuacions que són clau per transformar el municipi davant la crisi climàtica i per millorar el benestar dels nostres veïns i veïnes, al mateix temps que ajudar a la nostra economia local”.

“Alhora, és lamentable que aquest govern municipal entenga els serveis públics en termes econòmics i no tinguen en compte la seua rendibilitat social, més quan parlem d’unes actuacions que seran subvencionades en un 90%”, ha destacat.

Per a Díez, “l’actitud del govern de Pablo Ruz és d’absoluta irresponsabilitat, per destrossar les polítiques verdes desenvolupades per l’anterior govern progressista i la negativa ara a executar part d’aquestes subvencions” i ha afegit que “tenim un alcalde més preocupat per emportar-se la medalla de la regressió dins del PP que en cuidar les polítiques que són beneficioses per al seu municipi i parlem, per tant, d’un govern que ens fa perdre salut i diners a les il·licitanes i il·licitans”.