Esther Díez: “El tabaquisme està relacionat amb més del 50% de les malalties cardiovasculars, amb més del 90% dels casos de bronquitis, amb un 95% dels casos de càncer de pulmó i provoca 50.000 morts anuals en Espanya”

El grup municipal considera que l’Ajuntament d’Elx ha de poder reaccionar en benefici de la salut de la ciutadania

El grup municipal de Compromís defensarà una moció en el ple de l’Ajuntament d’Elx de setembre per instar al consistori a retornar a la prohibició de fumar en les terrasses que es va instaurar per prevenció durant la pandèmia de la Covid-19, que el govern del Botànic va mantenir una vegada va finalitzar l’emergència sanitària pels beneficis indiscutibles per a la salut i que ara el nou govern de la Generalitat Valenciana ha suspés permetent que torne el fum a tots els espais de socialització. 

Per a la portaveu del grup, Esther Díez, “l’Ajuntament d’Elx ha de poder reaccionar en benefici de la salut de la ciutadania i té la capacitat per a fer-ho davant una decisió irresponsable que “ens fa tornar enrere pel que fa al tabaquisme i les seues conseqüències perjudicials per a la nostra salut.”

Díez ha afirmat que la prohibició de fumar fins i tot va desenvolupar nous hàbits entre la població: “ens havíem acostumat; ja no suposava cap problema”. Pel que considera que l’ajuntament pot articular mesures que emmarca l’ordenament jurídic per a la promoció de polítiques que afavorisquen els entorns saludables i dissuadint, si escau, d’aquelles que suposen riscos per a la salut.

Per a la portaveu “és més incomprensible encara del nou govern ultraconservador de la Generalitat aquesta decisió quan veiem l’ampla acceptació social de què gaudeix aquesta limitació. Com demostra l’enquesta anual sobre tabaquisme de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, tres de cada quatre persones – i, en particular, quasi la meitat dels fumadors – afirma estar a favor de mantenir indefinidament la prohibició de fumar a les terrasses”.

“El consum de tabac està relacionat amb més del 50% de les malalties cardiovasculars, amb més del 90% dels casos de bronquitis i amb un 95% dels casos de càncer de pulmó. Així mateix, el tabaquisme guarda igualment relació amb una part important dels casos de càncer d’esòfag, bufeta urinària, cavitat bucal i laringe” ha explicat la regidora que també ha recordat que més de 50.000 persones moren a Espanya a conseqüència del consum de tabac a l’any i que, com bé recorda l’Organització Mundial de la Salut, no necessita ser actiu per a ser mortal perquè el 10% de les defuncions vinculades al tabaquisme correspon a fumadors passius.

“El criteri mèdic és absolutament clar sobre aquest tema”, ha assegurat Díez, qui ha assenyalat el posicionament de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, organització que es mostra també preocupada per la “poca priorització” sobre el control del tabaquisme, la protecció de la salut i el suport a l’objectiu d’aconseguir una generació lliure de tabac en 2030.

Així mateix, la Societat Valenciana de Medicina de Família ha assegurat que permetre fumar a les terrasses és “una clara reculada” en matèria de salut pública i “un error” en l’objectiu final de desnormalitzar el consum de tabac. Mentre que La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) va considerar la decisió “un pas enrere en la protecció de la salut de la població”, ha assegurat en un comunicat aquest dimarts.

Per tant, el grup municipal proposarà al ple de l’ajuntament que desenvolupe la normativa necessària per a prohibir fumar, dins del termini municipal, a les terrasses dels establiments que desenvolupen activitats d’hostaleria, restauració i oci i entreteniment.

Com ha dit la portaveu, espera comptar amb el suport del govern local donat que l’alcalde, Pablo Ruz, ha mantingut aquesta setmana una reunió amb el conseller de Sanitat i ha afirmat que la salut és una de les seues prioritats. 

També espera tenir el suport dels socis de govern, Vox, perquè com ha recordat Díez, “la seua portaveu sempre que pot fa gala de què és metgessa i dins del seu discurs negacionista del canvi climàtic sempre afirma que els problemes respiratoris dels il·licitans i les il·licitanes són provocats pel tabaquisme i no per la contaminació ambiental. 

“Doncs des de Compromís pensem que no tindran cap motiu per oposar-se a aquesta proposta que fem en benefici de la salut de totes les persones”, hi ha conclòs la portaveu.