-La formació centrarà el seu treball en les polítiques per a la justícia social, la inclusió, l’ocupació de qualitat, la defensa dels drets democràtics i l’ecologisme

-Esther Díez: ‘Pablo Ruz és més amable que Mercedes Alonso, però en 90 dies ja denota una regressió més preocupant’

El grup municipal de Compromís per Elx ha fet una roda de premsa per explicar els objectius de cara a l’inici del curs polític i ha fet una valoració del nou govern municipal de Pablo Ruz i Vox el qual qualifica de regressionista davant les primeres mesures adoptades i totes les mancances, com apunten, que s’observen en el pacte de govern amb la ultradreta sobre accés a l’habitatge, polítiques d’igualtat o verdes. 

La portaveu del grup, Esther Díez, hi ha assegurat que “els projectes més destacats de l’agenda del nou govern municipal són els projectes que ja havíem posat en marxa per part de l’anterior govern progressista com el mercat central, el centre de congressos, el Pla Edificant, les rehabilitacions dels barris de Sant Antón i Porfiri Pasqual, la contractació dels nous autobusos elèctrics o el nou centre de salut de Trabalo”. 

Díez ha recriminat que “la principal modificació pressupostària que han fet al pressupost municipal és per a projectes que no seran capaços de finalitzar abans que acabe l’any, com s’ha d’utilitzar este romanent de diners i que, per tant, no són més que un titular que no prendrà forma i que genera frustració a la ciutadania. I cal recordar que la primera modificació que va portar a terme este govern ha sigut per augmentar les despeses en publicitat i alcaldia a més de pagar l’augment de 200.000 euros anuals en assessors”.  

La portaveu també ha recordat que este inici de mandat ha estat marcat per la dimissió d’un regidor del PP i, en conseqüència, de la primera remodelació del govern, cosa que no demostra ni consistència ni estabilitat, a banda de ser notícia internacional per la destrossa de les polítiques verdes amb l’eliminació d’infraestructura ciclista. 

“Més enllà d’estes actuacions més cridaneres com l’eliminació del carril bici, l’amenaça al model de ciutat que democratitze el benestar vindrà de la mà de formes més subtils: fer passos enrere en les partides de benestar social, oposar-se a polítiques clau com la limitació al preu de la vivenda; retrocedir lenta però decididament en polítiques feministes i de diversitat o renunciar a fons europeus d’adaptació a l’emergència climàtica. 

Segons la portaveu, Compromís continuarà defensant les polítiques que forgen els nous contractes socials, ecològics i de gènere i que superen les limitacions del vell model del benestar. Es tracta de garantir el dret de cada il·licità i il·licitana a la ciutat, assegurar la seua dignitat protegint el bé comú des de la diversitat. 

Municipi just, verd i inclusiu

La formació ha defensat el seu model polític impulsat les dues anteriors legislatures i assegura que la ruta a seguir passa per garantir un accés digne a l’habitatge on ha lamentat que el nou govern municipal es negue a declarar les àrees tensades d’habitatge per impulsar construccions públiques i lloguers assequibles. Ha reclamat que es continue amb l’execució de la primera fase d’Edificant i es continue amb la següent fase, entre la que s’inclou el desenvolupament del nou conservatori, que “no pot endarrerir-se pels capritxos del senyor Ruz”. Díez ha exigit el menjador escolar gratuït i garantir que tots els centres educatius d’Elx tinguen incorporades les aules de 2 anys..

En l’àmbit de la salut, la formació aposta per oferir més recursos a Atenció Primària i Salut Mental així com l’execució del centre de salut de Trabalo i la reversió a la gestió pública de l’Hospital del Vinalopó. 

Díez s’ha referit també al model econòmic que cal impulsar basat en l’ecoinnovació i els nous models productius per generar una ocupació de qualitat i ha apuntat que Compromís només subscriurà els acords que incloguen mesures per aprofundir en un model d’ocupació digna i eixes són les polítiques sobre les quals PP i Vox han votat en contra: la pujada del salari mínim i la reforma laboral. 

En l’àmbit cultural el grup ha reclamat diàleg amb els professionals del sector a banda de la rehabilitació de les Clarisses on hi ha molt d’anunci i res de concreció, el palau de congressos, el palau de les arts escèniques i rehabilitar la fàbrica de Ferràndez com a museu de la indústria. A més d’inserir Elx al circuit del consorci de museus de la Generalitat Valenciana i impulsar l’ús com a centre cultural de la Calaforra en col·laboració amb la Generalitat Valenciana. 

Finalment, la portaveu ha mostrat la seua preocupació perquè, fins ara, “tenim un govern que ni recull una regidoria d’igualtat en la seua constitució i que ha sigut notícia per escorar la bandera LGTBI. Davant d’eixes postures regressives, des de Compromís reclamem ampliar la perspectiva de gènere i de diversitat sexual en totes les actuacions municipals, especialment al desenvolupament urbanístic i els àmbits esportiu i cultural. 

“Tampoc el pacte de govern fa referència a la qual és també una crisi d’àmbit social, sanitari i econòmic: la climàtica. No hi ha propostes, no hi ha objectius quantificables, no hi ha model pel que fa a l’adaptació de la ciutat a l’emergència climàtica, en un municipi que està precisament en la zona zero del canvi climàtic. És d’una absoluta irresponsabilitat, ha manifestat Díez, qui ha recordat que totes les polítiques de mobilitat, energètiques, ambientals, de gestió de residus, de medi rural o de Palmerar s’han dirigit al llarg dels últims anys a reduir les emissions contaminants en el nostre municipi, millorar les condicions d’habitabilitat dels nostres veïns i veïnes i garantir entorns saludables. Quin és el pla ara?”, es pregunta la portaveu.

Respecte a drets democràtics i participació, Díez s’ha referit a la proposta del reglament de districtes on apunta que cal comptar amb la Federació d’Associacions Veïnals i la participació i vot de les associacions veïnals, cosa que no recull el reglament, així com l’articulació dels pressupostos participatius. A més, s’ha referit a les polítiques de memòria democràtica, que són claus per a la formació, i ha mostrat la seua intranquil·litat perquè el govern de Pablo Ruz i Vox només estiga preocupat per defensar els símbols franquistes, com farà amb la creu del passeig de Germanies. “Em semblen especialment inquietants les declaracions de l’alcalde dient que vetarà el centre d’interpretació de la Guerra Civil perquè considerava que el plantejament que havíem fet l’anterior govern no era objectiu”, ha assenyalat la portaveu.

“Compromís defensarem al llarg d’estos quatre anys, conscients del potencial que tenim com a ciutat per fer front als reptes d’este segle, les polítiques que forgen els nous contractes socials, ecològics i de gènere i que superen les limitacions del vell model del benestar. Perquè es tracta de garantir el dret de cada il·licità i il·licitana a la ciutat, assegurar la seua dignitat protegint el bé comú des de la diversitat”, hi ha conclòs la portaveu.