Esther Díez envía el document a Pablo Ruz i a la policía local per a que coneguen els criteris que estableixen els organismes estatals 

La portaveu municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha explicat hui que “els criteris tècnics per a la implantació dels carrils bici defensen clarament com l’opció més segura els carrils bici segregats a les ciutats i, a més, promouen aquest tipus d’infraestructures per a aconseguir més usuaris i usuàries d’aquest tipus de transport alternatiu”.  

Díez ha indicat que “el document més actualitzat que existeix sobre la construcció de carrils bici és la Guia de recomanacions per al disseny d’infraestructura ciclista elaborat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en aquest 2023 i que està realitzat en col·laboració amb la Direcció General de Trànsit i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i per això li l’hem feta arribar tant a l’alcalde, Pablo Ruz, com a la policia local”.  

Sobre aquest tema, la portaveu municipal ha afirmat que “els criteris de la guia del Ministeri i la DGT són molt clars, literalment recull que sempre que siga possible, han de dissenyar-se carrils-bici protegits, separats del trànsit de motor mitjançant elements d’abalisament, en ser els que atrauen a un major nombre de persones usuàries de tota mena de perfils. Cal insistir que les infraestructures ciclistes en particular i el disseny urbà en general han de ser concebuts pensant en les necessitats de les persones més vulnerables, entre elles la infància i les persones majors”. 

“Per tant, el que ha fet Pablo Ruz és destrossar una infraestructura segura per a abocar als usuaris i usuàries de la bicicleta a un disseny més perillós, especialment per a les persones més vulnerables, i que, a més, és un traçat menys directe i més complex, en contra de les indicacions de la guia que parla de quatre elements clau en el carril bici, que siga coherent, que siga directe, que siga còmode i que siga atractiu”, ha assegurat Esther Díez.  

Així mateix, Díez ha apuntat que “la guia també és molt clara respecte a la concepció de la mobilitat a les ciutats, perquè assenyala que entra en escena el nou model urbà que es vulga implantar en la zona d’actuació, tenint sempre en compte aquests aspectes: l’espai dedicat a la circulació de bicicletes ha de valorar-se no en funció de la demanda prèvia de ciclistes, sinó confiant que la nova infraestructura ciclista atraurà a un major nombre de persones usuàries; es pretén augmentar la demanda a través de l’oferta”.  

“Aquesta mateixa idea actua d’una manera similar, encara que a l’inrevés, per al trànsit motoritzat: podrà reduir-se el nombre de carrils o l’amplària d’aquests amb l’objectiu d’afavorir un transvasament modal d’usuaris cap a la bicicleta, els desplaçaments a peu o el transport públic. En actuacions ambicioses de transformació de l’espai públic no ha de ser imprescindible mantindre el nivell de servei de circulació previ”, assenyala, al seu torn, la guia.  

La portaveu del grup de Compromís ha afirmat també que “la guia recull amb tota normalitat els carrils bici bidireccionals, que, de fet, són els més utilitzats a les ciutats espanyoles i europees que són referents en mobilitat sostenible i segura”.  

En aquest sentit, Esther Díez ha explicat que “és mentida que l’eliminació del carril bici de Joan Carles I siga una actuació fonamentada en la seguretat viària; de fet, en cap informe policial ni tècnic es recull que l’opció d’una cicle carrer siga més segura, perquè òbviament és fals”. 

“En aquest sentit, hem demanat a l’alcalde que ens explique quins criteris tècnics ha seguit per a prendre aquesta decisió i, al seu torn, hem demanat a la policia local que aclarisca si els costums dels conductors justifiquen que no es despleguen infraestructures, com és el cas del carril bici, que objectivament rebaixen la pressió de trànsit als carrers on s’implanta, com de fet ha ocorregut en Joan Carles I respecte a la quantitat de cotxes, que ha baixat un 50 per cent, i a la velocitat, que ha disminuït”, ha informat la portaveu municipal de Compromís.  

Alhora, Esther Díez també ha indicat que “hem demanat a la policia informe sobre les situacions d’inseguretat que genera en els propis xiquets i xiquetes la parada en doble fila de cotxes enfront del col·legi Santa María i també que aclarisca si es proposa el tancament dels carrers en la qual existeixen retencions de trànsit i es registren accidents i en les quals no existeix carril bici, perquè el normal si es detecten elements insegurs en una via és reforçar la seguretat, en cap cas proposar el seu tancament”.  

“Al mateix temps, hem demanat a la policia local que especifique a quines dades objectives es fa referència quan en l’informe es valora l’ús del carril bici”, ha afegit. 

“Aquest és un problema de concepte. La policia local realitza un informe des de la concepció de la comoditat en la circulació, com indica literalment, perquè les seues competències són únicament les d’ordenar, senyalitzar i dirigir el trànsit en el nucli urbà, tal com recull la Llei de Forces i Cossos de Seguretat”, apunta la portaveu municipal.  

En aquesta línia, Esther Díez ha aclarit que “ací estem parlant d’una qüestió superior, del planejament de la mobilitat en el municipi, que correspon als enginyers i arquitectes municipals que són els qui tenen competències i formació per a això i de fet, van ser els qui van desenvolupar les actuals infraestructures ciclistes conforme a criteris tècnics”. 

La portaveu ha apuntat que “per això l’alcalde no ha demanat un informe als tècnics competents sobre si era millor opció suprimir aquest carril bici, perquè sap que és una actuació que va en contra del que estableixen els consensos professionals sobre aquest tema”.  

“Però a Pablo Ruz no li importen ni els criteris tècnics ni els consensos científics sobre promoure la mobilitat sostenible per a cuidar la salut humana”, ha assegurat la portaveu del grup de Compromís, per a qui “l’únic interés de Ruz és que es puga continuar aparcant en doble fila i acontentar els usuaris i usuàries que incompleixen les normes de trànsit, perquè per a ell els ciclistes som ciutadans de segona que no mereixem desplaçar-nos de manera ni segura ni directa”.  

“No és una qüestió de seguretat, Pablo Ruz elimina el carril bici de Joan Carles I per elitisme i des de la negativa a democratitzar l’espai públic, una actitud que, a més, és tremendament negligent en un context d’emergència climàtica”, ha advertit Esther Díez.