La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha reclamat hui que “el nou alcalde, Pablo Ruz, complisca l’acord que va subscriure l’any passat i reivindique el retorn definitiu de la Dama al nostre municipi, donats els beneficis socials, culturals i econòmics que comportaria”. 

Díez ha recordat en aquest 126 aniversari de la trobada de la Dama que “l’any passat tots els grups municipals van donar suport a la declaració de l’Alcúdia, impulsada per Compromís, un text en el qual per primera vegada tota la corporació de manera unànime demandava al Ministeri de Cultura el trasllat definitiu del bust iber al nostre municipi”. 

“El mateix Pablo Ruz va ser signant d’aquest document i, en conseqüència, li reclamem que siga coherent i exigisca de manera ferma que la Dama puga situar-se de manera definitiva en el nostre municipi i assegurar així que Elx compta amb l’oferta museística que li correspon”, ha afegit la portaveu municipal. 

Per a Esther Díez, “no es tracta de demanar un calendari d’estades, com proposa el nou alcalde, es tracta de ser valents i demandar el que ens correspon per justícia, que el bust torne al seu lloc d’origen, el context on millor cobra valor”. 

“En les anteriors estades temporals hem demostrat que a Elx comptem amb els mitjans tècnics per a assegurar la conservació de la peça en les millors condicions, així ho han acreditat els propis tècnics del Museu Arqueològic Nacional, i, per tant, el que reivindiquem és que des del punt de vista polític s’entenga la necessitat de descentralitzar el patrimoni històric”, ha destacat la portaveu. 

Díez ha apuntat també que “en Compromís continuarem defensant el retorn definitiu de la Dama amb la coherència i contundència de sempre i amb propostes damunt de la taula que permeten deixar de costat el partidisme i puguen vehicular la voluntat col·lectiva dels il·licitans i il·licitanes sobre una de les seues majors joies culturals”.