El grup municipal de Compromís per Elx proposa, en la moció que presenta al ple aquest mes, declarar Béns d’Interès Cultural els ponts de Santa Teresa, Canalejas i l’Aqüeducte de Regs de Llevant.

Així ho han explicat hui en roda de premsa la portaveu del grup, Esther Díez, i el portaveu adjunt, Felip Sánchez.

Díez ha assenyalat que “aquests tres ponts en la zona urbana són d’una importància cabdal a nivell patrimonial, social i urbanística, perquè parlem de tres infraestructures que han servit per a comunicar els dos vessants del riu Vinalopó al seu pas per la nostra ciutat en moments clau de la nostra història, amb les consegüents transformacions urbanes que s’han derivat”.

Sobre el pont de Santa Teresa, la portaveu de Compromís ha recordat que “està situat al nord del Raval de Sant Joan i va ser la primera obra de fàbrica que es va construir per a salvar el riu entre aquest barri i la Vila amb el vessant oest, data de meitat del segle XVIII, compta amb altars d’estil barroc i va propiciar la consolidació del Raval de Santa Teresa”.

“Per part seua, el pont de Canalejas és la gran obra moderna d’Elx, considerat per molts autors com a part de les arquitectures capdavanteres d’entre finals del segle XIX i la primera meitat del XX, va suposar el primer pont d’Espanya amb un sol arc de formigó armat i va aconseguir la connexió de les carreteres d’Alacant i Múrcia, a més de possibilitar el creixement urbà en el marge dret del riu”, ha subratllat Esther Díez.

Així mateix, la portaveu municipal ha indicat que “pel que fa a l’aqüeducte de Regs de Llevant, aquesta construcció, finalitzada en 1923 i formada per 19 voltes de mig punt, va suposar la continuació del carrer Pere Joan Perpinyà i el soterrament de part del canal de reg de la cinquena elevació de Regs de Llevant, coneguda com el Canal”.

“La importància cultural i social d’aquests ponts, que sí que formen part del catàleg municipal de béns protegits, és manifesta i per això mereixen una figura de protecció superior que garantisca la seua salvaguarda i amplie la difusió dels seus valors, claus en la història il·licitana”, ha destacat Esther Díez.

“L’administració local té la capacitat per a informar sobre un bé perquè la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport puga desenvolupar l’avaluació pertinent per a resoldre si el bé pot obtenir la figura més gran de protecció patrimonial: el Bé de Rellevància Cultural. Per tant, és necessari desenvolupar els informes perquè la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport puga incoar l’avaluació patrimonial d’aquestes construccions de tanta rellevància urbanística, estètica i social”, ha ampliat la portaveu de Compromís.

Díez ha recordat que “el nostre municipi té pendent avançar en la protecció patrimonial, una assignatura pendent des de fa dècades, sobre la qual estem avançant, com demostra la tramitació del Catàleg de Béns Protegits, en fase de contractació, però que necessita noves

mesures per a protegir el nostre ric patrimoni, un element que és clau per a entendre d’on venim i que explica les nostres singularitats, amb els beneficis socials i econòmics que d’això es deriven”.

“Hem de ser ambiciosos en les polítiques patrimonials i que es corresponguen amb la riquesa dels nostres béns, així podrem estar a l’altura d’altres ciutats referents en gestió cultural i que basen el seu present i futur en un desenvolupament social i econòmic sostenible”, ha destacat la portaveu del grup Compromís.