Esther Díez: “El nostre palmerar compleix vint-i-dos anys com a Patrimoni de la Humanitat i totes les administracions han d’implicar-se per a salvaguardar aquesta massa vegetal i el seu paper contra la contaminació atmosfèrica”

El grup municipal de Compromís a Elx ha reivindicat el valor ambiental del Palmerar i la necessitat de que totes les administracions s’impliquen en la seua protecció, tenint en compte el seu paper de mitigació de la contaminació atmosfèrica davant l’actual crisi climàtica.

Tal com ha assenyalat la portaveu del grup, Esther Díez, “el nostre palmerar mil·lenari, que hui compleix vint-i-dos anys com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, suposa una massa vegetal que contribueix a mitigar la contaminació atmosfèrica, la calor i el soroll; i, com a conseqüència, generar un hàbitat saludable per als il·licitans i il·licitanes que, gràcies a aquest tresor natural, ens veiem menys afectats per mortalitat prematura, problemes de salut mental o malalties cardiovasculars, entre altres.”

“Segons un estudi de la Universitat Miguel Hernández d’Elx desenvolupat pel professor José Navarro Pedreño, el palmerar té la capacitat d’emmagatzemar el carboni de l’atmosfera i el nitrogen del sòl de la terra. Unes característiques que contribueixen a reduir la presència de CO₂ i gasos associats als efectes hivernacles. L’estudi xifra en 28 quilos de CO₂ l’absorció l’any per cada palmera.”, ha explicat Díez.

A més, des del grup han fet valdre la nova Llei del Palmerar, que es va aprovar fa un any en les Corts i que, segons la portaveu de la formació a Elx, “concep per fi el palmerar com un agrosistema, el blinda de la pressió urbanística i reconeix els oficis associats.”

Des del grup municipal també han posat sobre la taula la rehabilitació dels horts de Rastoll i Pontos per part de l’Ajuntament, mesures que, segons Díez, “se sumen a la recuperació de l’ús agrícola del Palmerar mitjançant els horts urbans, una experiència que ja ha demostrat el seu èxit en els horts de la Cuerna i Felip i que serà una realitat l’any vinent en l’hort de Travaló amb més de 200 microparcel·les.”

Per part seua, Felip Sánchez, portaveu adjunt del grup municipal, ha valorat l’impuls, des de la Regidoria de Desenvolupament Rural, a un conveni amb els productors de dàtil perquè puguen crear una marca i que aquest producte del palmerar puga tenir el reconeixement que mereix.

Així i tot, des de la formació reivindiquen que es continuen necessitant recursos i la implicació de la resta d’administracions. En aquest sentit, Esther Díez ha assenyalat que “comptem amb la línia nominativa de 200.000 euros per part de la Conselleria de Cultura i les ajudes de la Conselleria de Transició Ecològica per al control de plagues que superen els 1,8 milions d’euros, però les aportacions han d’anar ampliant-se i les institucions sumant-se, perquè la xifra actual és insuficient per a mantenir en condicions òptimes aquest bé natural”.

En la mateixa línia, Felip Sànchez ha manifestat que “és necessari que s’elabore també com més aviat millor el Pla Rector d’Ús i Gestió del Palmerar, per a concretar com ha de ser la gestió i els usos d’aquest, al mateix temps que es preserven els seus valors”.