El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una pregunta per a saber quines mesures prendrà el govern d’Espanya per a protegir els drets humans i l’autodeterminació del poble sahrauí

El grup municipal de Compromís per Elx, acompanyat del diputat Joan Baldoví, ha mantingut una reunió de treball amb l’Associació d’Ajuda al Sàhara Occidental i l’activista sahrauí Sultana Jaya, que ara mateix es recupera a Alacant de les nombroses vexacions, tortures, violacions i tot el sofriment al qual l’ha sotmès el règim autoritari marroquí durant tant de temps.

Compromís ha enregistrat una pregunta parlamentària a la mesa del Congrés per a què el Govern d’Espanya explique d’una vegada per totes quines són les mesures que porta a terme Espanya en el compliment de les resolucions de Nacions Unides i de les seues responsabilitats com a potència administradora del Sàhara Occidental. I en particular, per garantir la protecció de l’activista sahrauí Sultana Jaya i de la seua família, devent Espanya exigir al govern del Marroc el respecte del Dret Internacional Humanitari.

La portaveu del grup municipal, Esther Díez, ha assegurat que Compromís per Elx sempre estarà al costat de les reivindicacions del poble sahrauí, de l’associació il·licitana d’Ajuda al Sàhara Occidental, en la defensa dels drets humans i ha criticar el canvi de postura del Govern central.

En el mateix sentit, Joan Baldoví ha assegurat que farà tot el que estiga en la seua mà per contribuir a que pose fi a la tragèdia que viu el poble sahrauí. Baldoví ha sigut dels pocs diputats que ha estat en territori ocupat en Al-Aaiun i ha pogut conéixer de primera mà el drama que pateixen. “Hi havia gent amb el carnet d’identitat espanyol i el govern d’Espanya els ha deixat abandonats. El que ha fet Pedro Sánchez és deixar desemparat i desatengut al poble sahrauí i els drets humans d’aquestes persones que bàsicament volen decidir pel seu futur en pau i en llibertat”, hi ha assegurat.

Per la seua part, Sultana Jaya, ha agraït el suport tant de l’associació com de Compromís i ha demanat que el missatge arribe al màxim de persones possible. Khaya ha reivindicat la llibertat dels presos polítics i les més de cinc-centes persones desaparegudes i ha assegurat que “és una vergonya que el Govern espanyol que ha entregat al poble sahrauí a un règim autoritari com és el del Marroc”.

Jaya, que ha estat més d’un any i mig empresonada en règim d’arrest domiciliari, ha patit una enorme repressió marroquina, vexacions, maltractament, tortures i violacions, que entre altres coses, l’han portat a perdre un ull, ha assegurat que continuaran lluitant per la independència del seu poble.