Carles Mulet: “El Ministeri s’escuda en un informe “fet a la carta” amb informació de fa gairebé dues dècades

Esther Díez : “Per primera vegada tots els grups polítics il·licitans fan la reclamació permanent de la Dama de forma unànime i el Govern desoeix a Elx assegurant que és una qüestió partidista”

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha comparegut aquesta tarda a la comissió de Cultura i Esport del Senat per respondre a una bateria de preguntes del senador de Compromís, Carles Mulet, que ha reiterat les mateixes preguntes que des del municipi il·licità i el grup municipal de Compromís per Elx traslladen tant als grups parlamentaris del Senat i del Congrés per conéixer la voluntat de l’executiu central amb el retorn del bust iber a la terra que el va descobrir.

Iceta s’ha tornat a escudar a l’informe emet en febrer per “justificar” la negativa a qualsevol classe de cessió. En paraules de Mulet, es tracta d’un informe fet a la carta, segons els informes emesos el 2006 quan la Dama d’Elx es va traslladar al municipi de manera temporal. “Prova que és un informe fet a la carta és que no aporten informació nova del seu estat actual, ofereixen dades que es remunten a fa gairebé dues dècades i uns dies després d’emetre aquest informe es crea el grup de treball per conéixer l’estat de la peça”, ha manifestat el senador en el torn de rèplica.

Per a Compromís per Elx, “que el ministre parle que es tracta d’una qüestió partidista quan tots els grups polítics de la ciutat han manifestat el desig de la seua tornada i tots coincideixen ara que siga definitiu, una reclamació que s’ha plasmat en una declaració institucional que emana el mateix ajuntament, ens sembla una presa de pèl i de tenir poca voluntat”, ha assegurat la portaveu del grup municipal, Esther Díez.

La seua compareixença, el ministre ha assegurat que la Dama necessita un monitoratge constant i amb això afirma que hi ha una gran complexitat per a una possible cessió, des de Compromís ens preguntem per què des del 2006 (últimes dades a què fa referència l’informe del febrer) que desaconsella el trasllat) no s’ha realitzat cap estudi per conéixer-ne l’estat o com és possible comptar amb un informe que desaconsella el trasllat i alhora crear un grup de treball per conéixer l’estat de la peça.

Per tant, des de Compromís exigim al Ministeri de Cultura i al MAN la concreció immediata del trasllat de la Dama a la ciutat d’Elx aquest 2022, coincidint amb el 125 aniversari de la troballa del bust al jaciment de l’Alcúdia. Reclamem al Ministeri de Cultura la cessió definitiva de la Dama com correspondria en el marc d´una política cultural descentralitzada i com mereix el nostre municipi per ser el lloc d´aparició del bust.

“El retorn definitiu de la Dama suposaria que la peça estaria contextualitzada al seu lloc d’origen i convertiria el nostre municipi en un referent cultural de primer ordre, amb els beneficis socials i econòmics derivats d’aquesta condició”, ha dit Díez.