El secretari autonòmic d’Ocupació ha explicat en una xerrada organitzada per Compromís per Elx les polítiques per a la millora de la productivitat i la contractació amb l’especialització de la formació 

Compromís per Elx va celebrar ahir de vesprada un acte obert al públic amb el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, per abordar el nou model productiu valencià i els reptes que la realitat laboral afronta després de la pandèmia.

Davant les diferents propostes de Nomdedéu per a incentivar un “equilibri entre la productivitat de l’empresa i la qualitat de vida dels treballadors i les treballadores”, el secretari autonòmic ha valorat l’esforç de l’administració per aconseguir que una multinacional d’alta costura s’ubique a Elx, una decisió que ha estat causada per l’alta qualificació i especificat de les aparadores il·licitanes”, va assenyalar.

“L’empresa en qüestió, de capital indi, podria haver anat a altres ciutats europees i ensenyar als treballadors des de 0, però era molt més eficient contractar a les majors especialistes de la costura, que són dones i són d’Elx, per ara un centenar i arribaran a les 500 contractacions”, va destacar Nomdedéu.

D’entre algunes apostes de futur, el director general del LABORA va posar èmfasi en l’especialització de la formació: “Sense la sectorització de l’oferta formativa, la utilitat del LABORA decau”. A més, el secretari autonòmic ha posat en relleu l’adaptació al medi per a garantir que l’oferta d’ocupació siga proporcional a la demanda. En paraules de Nomdedéu, “l’adequació al context territorial és la garantia d’un model formatiu d’èxit, per aquest motiu s’ha triat Elx com la ciutat que acull l’alta costura”.

Han passat 4 anys des que què Enric Nomdedéu va presentar l’informe “la jornada laboral de 4 dies”, plantejament encara vigent per a “potenciar la productivitat del sector empresarial sense influir en els beneficis”. Aquesta aposta, que aplana el camí per reduir la jornada laboral a 32 h setmanals, estarà finançada pel Servei Públic d’Ocupació i Formació: “les empreses que vulguen adherir-se tindran un any de compensació econòmica en relació amb les pèrdues que puguen tindre en el procés d’adaptació a la reducció laboral. No obstant això, aquest serà el model productiu més rendible per a les xicotetes i mitjanes empreses, que representen el 85% de l’empresariat valencià”.

En aquest sentit, el grup municipal de Compromís per Elx porta al ple d’abril una moció amb una bateria de mesures per millorar les condicions laborals de les persones treballadores, acords dirigits a reforçar la inspecció de treball i de la seguretat social en l’àmbit de garantir equiparació salarial entre homes i dones, “especialment les dones, que patim aquesta precarització i temporalitat pels llocs que desenvolupem en sectors especialment feminitzats i que pateixen en major mesura aquests problemes”, va manifestar la portaveu del grup municipal, Esther Díez.