La portaveu de Compromís per Elx, Esther Díez, ha presentat la moció que el seu grup portarà al ple municipal d’aquest mes: “coincidint amb el primer de maig, que celebrem aquest diumenge, presentarem una moció sobre treball, que malgrat que s’està avançant en els últims mesos en legislació laboral, la nova reforma laboral, i el rècord en el nostre municipi d’afiliació a la seguretat social, entenem que en aquest context de crisi econòmica i energètica necessitem continuar ampliant aqueixa regulació per a garantir els drets dels treballadors i les treballadores en diferents àmbits”.

Díez considera que “els acords que proposem van dirigits a reforçar la inspecció de treball i de la seguretat social en l’àmbit de garantir l’equiparació salarial entre homes i dones, especialment les dones que patim aquesta precarització pels llocs que desenvolupem en sectors especialment feminitzats i que pateixen en major mesura aquests problemes”.

Un altre dels punts que ha presentat la portaveu és el de “garantir la transparència de les grans empreses amb l’obligació d’elaborar un registre públic en el qual figuren les dades detallades per sexe de totes les retribucions, que és la garantia per a assegurar que no s’està produint aquesta discriminació, així com garantir la igualtat en l’accés al treball introduint aqueixos criteris de transparència en els processos de selecció, i combatre els efectes discriminatoris que produeixen els contractes a temps parcial, que són també els que solen tindre les dones a causa de les atencions a fills i dependents”.

La portaveu d’altra banda insta el govern d’Espanya a ampliar el reconeixement legal, la retribució i les cotitzacions dels treballadors i treballadores domèstiques, que és una reivindicació que com Compromís portem treballant fa temps, així com ampliar els permisos de maternitat i paternitat, que és una qüestió clau referent a la corresponsabilitat”, sobre aquest punt ha reconegut que “s’han fet passos importants, però reclamem que el permís mínim siga de sis mesos, com l’OMS recomana per a la lactància materna, i a 12 mesos en el cas de les famílies monoparentals”.

Díez també ha tornat a insistir en una “proposta per a la reducció de la jornada laboral, igual que hi ha empreses a Elx que ho fan i que han demostrat ser una fórmula d’èxit i que es pot implementar en molts sectors”.

Per part seua, el co portaveu Felip Sànchez, ha considerat que “en un moment de crisi econòmica com el que estem vivint a causa de l’eixida de la pandèmia i del conflicte d’Ucraïna, en comptes de que empitjoren les condicions laborals com sol passar en les crisis, nosaltres reclamem que hem de millorar les condicions laborals de les persones, cap a la igualtat salarial i millorant la capacitat de conciliació”.

Sànchez considera que: “en el sector serveis, amb horaris amplis, necessitem garantir que tinguen dret a mantindre una conciliació entre la vida laboral i la familiar, que els permeta desenvolupar els seus projectes vitals. Eliminar aqueixos vicis antics que hi ha en el mercat laboral cap a un model més igualitari, que augmente el nombre de llocs de treball i la seua qualitat”.