La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha afirmat que “davant el deficitari estat de les connexions ferroviàries del nostre municipi i del conjunt de la província, des de Compromís reclamem al Ministeri de Transports que la totalitat de les connexions d’alta velocitat amb Madrid finalitzen a l’estació d’Atocha”.

Per Esther Díez, “que els trens AVE que surten del nostre territori en direcció Madrid facen la seua parada final a Chamartín en comptes d’Atocha, és una nova penalització per als ciutadans i ciutadanes d’aquestes comarques, un greuge que vam conéixer fa un mes i que se suma a les deficitàries infraestructures ferroviàries amb què desgraciadament comptem”.

“Compromís demanem explicacions a través del Congrés i del Senat sobre aquest canvi d’aturada de l’AVE Elx-Madrid anunciat per Adif. Una variació que suposa un nou perjudici per als usuaris del tren d’aquest territori en augmentar el trajecte i allunyar-los del centre neuràlgic de Madrid”, ha assenyalat la portaveu i ha manifestat el seu descontentament després de rebre la primera resposta del Govern que no aclareix el que s’ha preguntat ni respon a la nostra demanda i és que exigim que tots els trens que surten d’aquí paren a Atocha”.

“Aquesta setmana hem conegut que vuit dels onze trens AVE de la província continuaran usant l’estació d’Atocha, però no sabem si es tracta només dels trens que tenen el seu origen a Alacant ciutat, per això volem que el Ministeri aclarisca què passarà amb els AVE amb sortida des d’Elx”, ha afegit.

Per a Compromís, les infraestructures ferroviàries actuals són absolutament deficients amb uns trens sense electrificar, vies sense soterrar ni duplicar, amb trajectes que s’eternitzen i vagons antiquats. A aquesta manca d’inversió que a Compromís reivindiquem des de fa anys, se sumen decisions incomprensibles que es prenen des de despatxos de Madrid sense tenir en compte les necessitats territorials de les autonomies.

Adif va inaugurar la nova estació d’Alta Velocitat a Elx, que va fer el seu primer trajecte Elx-Madrid el febrer del 2021 i aquesta posada en marxa de l’estació d’AVE ha estat una bona notícia per la connexió directa amb la capital de l’Estat, però també pels 54 quilòmetres que suma el Corredor Mediterrani des de Monfort del Cid a Beniel, incorporant dues noves estacions a la seua xarxa: Elx Alta Velocitat i Oriola Miguel Hernández.

“Així i tot el cert és que ni són tots els serveis que esperem d’alta velocitat, s’empitjora la connexió amb el centre de Madrid i encara comptem amb una xarxa de rodalia i mitja distància inservible i sense la connexió necessària per tren de l’aeroport, assignatures pendents del Govern central que reclamem per dignificar el sistema de transport més democràtic, tren, i amb ell vertebrar el territori”, ha conclòs Díez.