El grup municipal exigeix transparència a Sanitat per conéixer quins criteris s’han seguit a l’hora de determinar que Elx continue en fase zero

La portaveu de grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha indicat avui que “proposem a la resta de grups municipals un pacte per reclamar de manera unida un repartiment just dels 16.000 milions d’euros que el Govern central pretén destinar a les autonomies ‘.

‘En la distribució d’aquests fons, el criteri de població hauria de tenir un major pes per garantir que la Comunitat Valenciana i per extensió el nostre municipi, compta amb els recursos suficients per atendre l’emergència sanitària i l’emergència social generada’, ha destacat.

Díez ha recordat que ‘precisament la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de tot l’Estat i això vol dir que, a l’inici de la pandèmia, comptàvem amb menys recursos i més dèficit que altres autonomies, de manera que aquest ingrés de l’Estat hauria de servir per pal·liar aquesta realitat ‘.

‘Tot i aquesta discriminació històrica que patim, el Govern del Botànic està treballant des de 2015 en una sanitat pública, universal i de qualitat, enfront del desmantellament que han portat a terme altres autonomies, però aquesta realitat no pot servir ara al Govern central per castigar-nos novament en el repartiment de diners públics ‘, ha afegit.

En aquest sentit, la portaveu municipal de Compromís ha assenyalat que “com a tercer municipi de la Comunitat Valenciana, és fonamental que les diferents formacions de la corporació unim la nostra reivindicació perquè el Govern replantege aquests criteris i que d’una vegada s’atinguen com cal les necessitats dels cinc milions de valencians i valencianes que som ‘.

‘L’obtenció d’un percentatge major d’aquests fons permetria a la nostra ciutat comptar amb més mitjans per fer front a la crisi sanitària, però també amb més recursos a l’hora de donar resposta a les persones que més afectades s’estan veient des del punt de vista econòmic ‘, ha subratllat.

Pas de la fase zero a la fase un

Esther Díez ha explicat també que “els criteris de Govern a l’hora de realitzar aquest repartiment de fons entren en contradicció amb la seua decisió que bona part de la Comunitat Valenciana no passe a fase un, perquè d’una banda assenyalen que estem en una bona situació sanitària i no necessitem un percentatge tan alt i, d’altra, afirmen que aquesta situació no és tan bona com per passar a la següent fase ‘.

Al ‘respecte, l’edil ha apuntat que “per descomptat que això no és una carrera per passar de fase, ja que el primer és la salut de les persones i que cada nou pas en la desescalada es faça amb totes les garanties, però al mateix temps es fa necessari que el Ministeri de Sanitat siga transparent en les seues decisions’.

‘En coherència amb aquesta reclamació, totes les dades que siguen facilitades avui per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, sobre la gestió de la pandèmia en els dos departaments de salut han de ser traslladats a tots els grups en la reunió de la junta de portaveus’, ha destacat.

Díez ha indicat també que “ens enfrontem a una situació sense precedents que exigeix prudència per part dels responsables polítics per evitar els greus perjudicis econòmics que ara estan patint nombrosos negocis del nostre municipi, que pensaven obrir les seues porta dilluns ‘.

‘En aquesta fase de reconstrucció, la precisió és determinant, sense perdre de vista ni un sol segon en què els criteris sobre la resposta a la pandèmia han de ser de caràcter científic per la seguretat de totes i tots i així hem de manifestar-ho des de la corporació municipal’, ha conclòs.