Esther Díez: “El Govern torna a negar el regrés definitiu de la Dama a Elx”

El senador de Compromís, Carles Mulet, és contestat pel Govern central que descarta la cessió definitiva del bust iber al municipi perquè ‘l’Estat ha de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal’.

A la coneguda pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, sobre quan pensa el Govern retornar la Dama d’Elx a la seua ciutat, la resposta ha sigut la mateixa de sempre.

L’Estat argumenta que “la Dama és un ben cultural que forma part de la identitat del Museu Arqueològic de Madrid (MAN) pel que no es contempla la cessió permanent, conforme a l’obligació del Govern de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal”.

Solament, com expliquen al senador en la resposta del Govern, sota el marc de la normativa de Museus de Titularitat Estatal i l’autorització del Patronat del MAN, es podria estudiar les peticions de préstecs temporals que sempre anirien acompanyats, com responen, d’un pla museològic, un informe d’instal·lacions i recursos, i del discurs expositiu.

Per a la portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, “lamentem que el Ministeri de Cultura negue als il·licitans i les il·licitanes la cessió definitiva del bust iber a través de la pregunta del nostre senador, el Minsiteri torna a dir que no contempla la cessió permanent de la Dama. En este sentit, el Ministeri ha arribat a dir que l’obligació de l’Estat és vetlar per les col·leccions de titularitat estatal i des de Compromís entenem que es pot vetlar també amb infraestructures museístiques que no tenen perquè estar a la ciutat de Madrid. Per tot, des de Compromís seguim reclamant a més de les cessions temporals, eixe retornament definitiu de la Dama, que entenem que és básic per posar en valor encara més el bust en el seu context d’origen i per això anem a seguir reclamant la descentralització de la cultura”.

Segons Mulet, “la falta de compromís és total sobre el retornament de la Dama a la seua ciutat. Nosaltres hem preguntat sempre tant pel retorn definitiu com pel temporal”. Per al senador, “aquesta resposta denota que no hi ha canviat res quant al sentiment o l’empatia que té el Govern cap al patrimoni de tots i de totes, es veu que el patrimoni comú cultural espanyol ha d’estar únicament a Madrid i el que no hi està a Madrid sembla que està fora d’Espanya. Per a nosaltres és una falta de visió de l’Espanya plural i seguirem insistint perquè pensem que el lloc apropiat per a la Dama és la seua ciutat on seria un revulsiu turístic amb el seu retornament definitiu”.

Arxivat en: Dama, elx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *