La crisi sanitària ha submergit a tot el món en la incertesa de no saber si serem els mateixos d’abans de la Covid-19. Aprofitem l’oportunitat per ser millors. El virus ens ha obligat a reformular i a repensar quines són les prioritats, què és el veritablement important.
Les exigències que ha portat la pandèmia han trastocat el més bàsic del nostre instint, la supervivència. La Covid-19 ha posat en el centre de la vida les cures, les cures, l’alimentació, la salut. I ens ha donat un toc d’atenció, ens ha recordat la nostra vulnerabilitat i la importància de posar en primer lloc la salut humana per a una sortida digna a aquesta crisi, que ha de ser més verd i més humana que mai.
I per això l’Elx post covid serà verd. En Compromís fa molt de temps que defensem amb contundència la importància de les polítiques sostenibles, que concretem en l’estratègia Elx2030. I, per això, l’acord de govern, que compleix ara un any, es basa en mesures que propicien una societat més equitativa i inclusiva, que garanteixin un entorn més net i atractiu i generin ocupació de qualitat.
A aquesta estratègia li estem donant forma des de l’Ajuntament amb les inversions de l’EDUSI; amb actuacions clau per a la nostra competitivitat com el Campus Tecnològic i l’ampliació de parc empresarial; amb el Pla Centre; amb el Pla Especial del Palmerar; amb la revisió de PGOU, que busca protegir també el patrimoni ambiental i el Camp d’Elx; amb el nou PMUS; amb el Pla de Dinamització del Comerç Urbà i també amb el suport a la singularitat de la nostra producció agrícola, entre altres qüestions.
Des de l’àrea de Desenvolupament Sostenible, les accions estan encaminades a la humanització dels nostres barris i pedanies. Per això, posarem en marxa els corredors verds amb què transformarem diversos eixos de la ciutat guanyant espai per al vianant i el transport sostenible. A això se suma l’aposta pel carril bici. Ja estan adjudicades les obres del tram que discorre per l’avinguda alcalde Ramón Pastor i en aquest any es redactarà el projecte de carril bici a Pere Joan Perpinyà, a més dels carrils bici provisionals que posarem en marxa en les pròximes setmanes per garantir una infraestructura segura als ciclistes.
En unes setmanes s’iniciaran les obres de remodelació del carrer Verge del Cap i la creació de vuit plataformes úniques al centre i el Raval, una actuació per garantir l’accessibilitat i la prioritat als vianants en aquestes vies. Així mateix, ja estan adjudicades les obres per millorar el bus urbà amb un intercanviador a l’Hospital General, l’accessibilitat de les parades i el carril bus de l’avinguda de la Universitat i el carrer Eduardo Ferrández García. Són els projectes que hem impulsat des d’abans de la Covid-19, però que la pandèmia els ha donat més sentit que mai.
Necessitem més espais per passejar, trobar-nos a peu, entorns en què siga possible la convivència i el distanciament social alhora. Carrers i barris nets i lliures de fums dels cotxes, en aquest context que ens ha fet repensar les prioritats i en el qual la salut de les persones ha de ser l’eix central de totes les polítiques. Per descomptat, la Corredora és una prioritat, avui més que mai és el moment de vianants, no només des del punt de vista ambiental i de crear entorns nets i amables, sinó també en un context de resposta a aquesta pandèmia. La Corredora vianants donarà un valor afegit als comerciants i hostaleria de centre, un espai lliure de fums i a escala humana.
Per tot això, considero un error i irresponsabilitat la nova línia argumental de l’oposició segons la qual no cal parlar de polítiques verdes. Vull dirigir-me a aquells que pretenen que s’instal·lin centenars de places d’aparcament al centre històric de la ciutat, que prefereixen seguir pensant la ciutat per als cotxes, que parlen del Medi Ambient com una qüestió residual i no entenen la necessitat de replantejar la nostra economia. Compromís diem que ara més que mai és el moment de repensar Elx amb criteris de sostenibilitat.
El context exigeix especialment abandonar el partidisme i mirar més enllà de les eleccions que venen. L’ara urgeix mirades a mitjà i llarg termini que garanteixin el benestar de les generacions futures. Però l’oposició es limita a parlar de rebaixes d’impostos generalitzades, una opció que reduiria la capacitat de l’Ajuntament per oferir serveis de qualitat i que perjudicaria especialment a les persones més vulnerables.
Parlem clar. No és que pensen que no és el moment de polítiques verdes. És que aposten sense embuts per un model caduc. Un model que nega l’emergència climàtica en allò ambiental i pretén continuar les dinàmiques que ens han portat fins aquí. Un model que en allò social aposta per aprimar els recursos públics i perpetuar per tant un sistema de privilegis per a uns pocs.
Davant d’això, des del govern municipal continuarem treballant de manera decidida per un municipi que sigui viable des de tots els punts de vista en les pròximes dècades. Perquè defensar l’Elx verd suposa treballar per una societat més equitativa i inclusiva, per un espai públic de qualitat i per una ocupació digna.
I seguirem amb la mà estesa, convidant a l’oposició a col·laborar en aquest nou horitzó que farà d’Elx un lloc més atractiu per al comerç, el turisme i l’hostaleria, més saludable i amable per a les persones i que promourà una millor convivència entre tots i totes.
Hem de caminar junts en la protecció de la salut de les persones i això passa per l’impuls de polítiques verdes i a escala humana. En aquest marc que ja vam impulsar la passada legislatura amb l’estratègia Elx2030 i que anirem desenvolupant en l’horitzó de la futura Llei de Canvi Climàtic desenvolupada per la consellera Mireia Mollà i que els municipis haurem d’anar implementant. Aquí ja hem començat, l’Elx post covid serà verd.