Esther Díez: “És una petició justa i raonable perquè la Comunitat Valenciana puga lluitar contra les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la pandèmia amb les mateixes oportunitats que la mitjana de territoris de l’Estat”
El grup municipal de Compromís per Elx porta al ple de maig una moció per instar a tots els grup polítics de l’Ajuntament d’Elx a reclamar davant el Govern de l’estat que el criteri poblacional siga determinant a l’hora de repartir el fons estatal per a la lluita contra la Covid-19.
“El Govern central ha anunciat el repartiment de 16.000 milions d’euros entre les autonomies per a fer front als efectes de la pandèmia. Des de l’executiu s’ha indicat que els primers 10.000 milions d’euros aniran destinats a fer front a la despesa sanitària i es repartiran en dos trams, de 6.000 i 4.000 milions. La distribució d’aquests fons es realitzarà principalment segons l’afectació de la pandèmia en cada autonomia, mentre que el nombre de població serà valorat de manera secundària, criteris que perjudiquen clarament als 5 milions de valencians i valencianes ja que la valoració del criteri poblacional és menor”, ha explicat la portaveu del grup municipal, Esther Díez.
Per a Díez, “es tracta d’una petició justa i raonable per a poder comptar la Comunitat Valenciana amb els mateixos recursos que la mitjana de la resta de territoris espanyols i lluitar contra les conseqüències de la pandèmia en igualtat de condicions. Estem parlant dels recursos per a la nostra sanitat i la manca d’ells es tradueix en menys llits, menys UCIS, i menys metges i metgesses per als valencians i les valencianes”.
En este sentit, cal recordar que esta discriminació que patiria la Comunitat Valenciana en el repartiment de fons estatals, de continuar aquests criteris, se suma a la greu situació infrafinançament que arrastrem des de fa dècades. En concret, el dèficit de finançament acumulat des que es van dur a terme les transferències de competències a la Comunitat Valenciana està xifrat almenys en 12.433 milions d’euros des del 2002 fins al 2013.
Per tot això, la realitat és que els valencians i valencianes hem hagut de fer front a esta crisi sanitària amb una significativa quantitat de recursos menors per part de l’Estat, ha assegurat Díez i ha recordat les paraules de hui del diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, sobre l’infrafinançament històric que provoca que cada any es queden fora del pressupost de la sanitat valenciana 881 milions d’euros que necessita el nostre sistema sanitari perquè l’Estat no fa les transferències dels recursos.