Esther Díez, portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx.
Esther Díez, portaveu del Grup Municipal de Compromís per Elx.

Esther Díez recorda a l’alcalde que Elx supera els límits aprovats per la UE per a les emissions de PM2,5 i PM10

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha instat hui l’alcalde a “desenvolupar una estratègia ambiental rigorosa que protegisca la salut dels nostres veïns i veïnes, que fixe objectius clars i que aborde els diferents àmbits de les polítiques verdes”.

Díez, que ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa oferida hui, ha assenyalat respecte a la notícia sobre la qualitat de l’aire en el nostre municipi publicada recentment que, “la nostra ciutat incompleix els nous límits d’emissions de PM2,5 i PM10 fixats per la UE”.

A més, ha explicat que “en el cas del NO2, l’informe referit només feia ús de les dades recollides en l’estació de mesurament situat al parc de bombers, però en l’anàlisi dins del nucli urbà que en les anteriors legislatures desenvolupem de la mà de la UMH, 31 dels 51 punts analitzats superen el recent llindar fixat per les autoritats europees i 50 de 51 sobrepassen el recomanat per l’Organització Mundial de la Salut”.

“En aquest sentit, les declaracions de l’alcalde són una mostra del clar desconeixement que té sobre les polítiques verdes, que deurien un eix troncal de qualsevol govern en aquest context d’emergència climàtica”, ha afegit.

La portaveu municipal de Compromís ha apuntat que “per tot això, instem a Pablo Ruz a ratificar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que tant va criticar però que continua vigent sense que sapiem què farà amb ell, que aprove l’actualització del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia, que va quedar pràcticament completat l’anterior legislatura, i a iniciar la redacció del Pla d’Infraestructura Verda, la partida del qual van deixar perdre l’any passat i aquest han reduït a la meitat”. “Unes polítiques en les que estàvem treballant per revertir la situación”, ha afegit.

Així mateix, Esther Díez ha reivindicat “continuar avant amb polítiques concretes com els corredors verds de connexió entre el Pla i Carrús, el desenvolupament de nous carrils bici, la creació d’una oficina de l’energia concreta a més del servei itinerant, seguir la tramitació per a ampliar la zona de protecció del Clot de Galvany o declarar el Pantà Paratge Natural Municipal, després que duguérem a terme l’estudi de paisatge”.

“Algú ha de dir-li a Pablo Ruz que les polítiques verdes són molt més que plantar arbres en la perifèria i que de poc ens serveix si després en el nucli urbà aprova una zona de baixes emissions que perpetua la contaminació, elimina carrils bici, vota en contra de renaturalitzar el riu Vinalopó, que és el principal corredor ecològic de la ciutat, i obri les portes a urbanitzar en el Palmerar”, ha destacat.

La portaveu del grup municipal ha assenyalat també que “a més, d’allò sobre què s’està posant les medalles, com l’ampliació de Bicielx, l’anell ciclista o la instal·lació de plaques fotovoltaiques en centres educatius són polítiques desenvolupades per l’anterior govern progressista”.