Projecte de renaturalització del Riu Vinalopó al seu pas pel nucli urbà d'Elx.
Projecte de renaturalització del Riu Vinalopó al seu pas pel nucli urbà d'Elx.

La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha informat hui que “hem presentat al ple una moció en què proposem la renaturalització del riu Vinalopó en el tram urbà del nostre municipi, una actuació que hauria de ser prioritària en les candidatures a fons europeus, així com l’execució del projecte de regeneració del riu en la seua etapa rural”.  

Díez ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa oferida hui en el mateix riu. En la seua intervenció ha assenyalat que “el riu Vinalopó és el principal corredor ecològic del nostre municipi i la seua recuperació és clau des del punt de vista ambiental, paisatgístic i també social”.  

En aquest sentit, la portaveu municipal ha detallat que “la nostra proposta recull la necessitat de redactar el projecte de renaturalització del tram urbà, registrar la proposta a les pròximes convocatòries europees, com és el cas de l’Estratègia Territorial Integrada (ETI) a la qual el govern municipal ha expressat la seua voluntat de presentar-se, i poder començar l’actuació abans que finalitze la legislatura”.  

“La renaturalització del riu és una urgència ambiental, com queda més que demostrat per les persones expertes, i així ho recull el treball elaborat en l’anterior legislatura pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) i coordinat per la Conselleria de Transició Ecologia, una actuació emmarcada, a més, en l’Estratègia Nacional de Restauració de Rius”, ha explicat.  

A més, Esther Díez ha recordat que “la cimentació del riu Vinalopó respon a una pràctica obsoleta dels anys 70 amb l’únic objectiu de fer més senzill el seu manteniment, però que té greus conseqüències ambientals, com és el fet que el riu Vinalopó siga en aquests moments en el seu tram urbà un riu biològicament mort”.  

La portaveu del grup de Compromís ha destacat que “la cimentació va ser posterior a l’alçat dels murs del vessant i no compleix cap funció d’estabilització, així mateix cal recordar que en els estudis previs sobre la inundabilitat elaborades en l’anterior legislatura per la Regidoria de Medi Ambient el projecte es determinava viable i que el seu manteniment és inferior als 50.000 euros anuals”.  

“Ja vam perdre una gran oportunitat l’anterior legislatura de dur a terme aquest projecte amb un 95 per cent de subvenció per la negativa dels nostres aleshores socis de govern i no podem deixar escapar aquesta nova ocasió de comptar amb finançament europeu per a la que seria una de les actuacions amb major caràcter transformador que podem dur a terme a la ciutat”, ha afegit Díez.  

Tram rural 

La portaveu municipal ha indicat que “també està pendent l’execució del projecte de recuperació del riu Vinalopó en el tram de cinc quilòmetres des del Puente Chico, un projecte que l’anterior govern del Botànic va deixar redactat i que va ser presentat al març de 2023 i estava a punt per a la seua licitació, però del qual no tenim cap notícia per part d’aquest nou govern autonòmic de PP i Vox”.  

“Aquest projecte, molt demandat també pels veïns i veïnes del Camp d’Elx que viuen al voltant de la desembocadura, comportava una inversió de 1,2 milions d’euros per part de la Generalitat i incloïa eliminar espècies invasores, plantar espècies autòctones, estabilitzar els talussos i crear una xarxa per als vianants connectada amb el sender municipal, el projecte del qual es va iniciar també en l’anterior legislatura”, ha apuntat.  

Sobre aquest tema, Esther Díez ha indicat que “Pablo Ruz s’ompli la boca parlant de les futures plantacions d’arbres, però no té cap estratègia rigorosa de renturalització de la ciutat que contribuïsca a combatre els efectes de l’emergència climàtica, perquè si treballara amb un mínim de rigor el primer que faria seria posar damunt de la taula aquesta recuperació del nostre principal corredor ecològic”.  

Per últim, la portaveu municipal de Compromís ha afirmat que “la proposta de renaturalització del riu parteix precisament per part de les organitzacions ambientals de la ciutat i la província, com Margalló-Ecologistes en Acció, ADR, AHSA, ANSE i l’Observatori del Vinalopó, amb els qui ens hem reunit per a la reactivació d’aquesta iniciativa a la qual esperem que se sumen la resta de grups municipals”.