La portaveu del grup, Esther Díez, assegura que “l’ordenança, elaborada des del negacionisme climàtic, tanca els ulls davant de totes les dades científiques que aporta el projecte tècnic”

La formació durà a terme les mesures necessàries perquè Elx desenvolupe polítiques verdes segons els criteris que marca la Unió Europea per protegir la salut de les il·licitanes i il·licitans

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha explicat avui que “el govern de Pablo Ruz i Vox ha elaborat una ordenança de zona de baixes emissions (ZBE), que ignora el criteri científic i es basa en la ideologia del negacionisme climàtic, ja que no proposa mesures per rebaixar les emissions contaminants, sinó que cerca com perpetuar-les”.

La posada en marxa de la ZBE és obligatòria per al nostre municipi, com regula la Llei de Canvi Climàtic, i el seu desenvolupament està especificat al Reial Decret 1052/2022, de 27 de desembre. A més a més, la seua aplicació és condició sine qua non perquè el Ministeri de Mobilitat ingresse a l’Ajuntament els 12,6 milions d’euros concedits a la nostra ciutat en el marc dels fons Next Generation.

En aquest sentit, Díez ha informat que “el decret especifica que l‟ordenança ha d‟anar acompanyada d‟un projecte tècnic. Aquest projecte es va iniciar amb el govern progressista anterior i recomana una zona de baixes emissions de l’anell interior de la ciutat (entre l’avinguda de la Llibertat, Pere Joan Perpinyà, Mariano Soler Olmos, Magraner i l’avinguda Sucre) de 3,75 metres quadrats i recull de manera objectiva que dins aquesta àrea hi ha un problema real de contaminació acústica i de contaminació per NO2,segons les dades dels estudis de diferents departaments de la UMHE”.

“En particular, el projecte assenyala que en aquesta zona de baixes emissions suggerida s’emeten 117.727 tones de diòxid de carboni a l’any i que s’hi registren 266.000 accessos diaris de vehicles motoritzats. Així mateix, reflecteix l’alt nivell de trànsit que registren carrers com Vicente Blasco Ibáñez, Pere Joan Perpinyà, avinguda de la Llibertat, avinguda de Novelda, Poeta Miguel Hernández, avinguda d’Alacant o Reina Victoria, entre d’altres”, ha afegit.

La portaveu municipal ha indicat, al mateix temps que “el projecte tècnic recull que només un 0,33% dels 164.420 vehicles del parc circulant tenen etiqueta Zero i únicament l’1,61% tenen etiqueta Eco, mentre que el 34, 48% compta amb etiqueta C, el 31,46% etiqueta B i fins al 32,11% no tenen etiqueta ambiental”.

“I què fa el govern de Pablo Ruz i Vox davant d’un document on s’assenyala que el 100% de la població que viu en aquests 3,75 quilòmetres quadrats ho fa en una zona contaminada? La resposta és molt clara: s’ha limitat a fixar la zona de baixes emissions al centre amb una superfície d’1,15 quilòmetres quadrats, on les dades ambientals són millors que a la resta; no ha establit cap data per a la implantació de les diferents fases de la zona de baixes emissions, com regula el Reial Decret 1052/2022, i, a sobre, permet que els vehicles sense etiqueta puguen circular fins a l’any 2060, quan llavors aquests cotxes tindrien més de 50 anys”, ha desgranat Esther Díez.

Per a la portaveu municipal “aquesta dada és pròpia d’un govern de l’esperpent, ja que ni tan sols es molesten a aparentar cert criteri ambiental a l’hora de desenvolupar la normativa, i, per descomptat, es tracta d’una postura negligent que ignora els problemes de salut que genera la contaminació ambiental en una ciutat que, com bé recull el document, supera de manera general els límits d’emissions fixats per l’Organització Mundial de la Salut; de fet, dels 51 punts analitzats cada any per la UMHE, 50 superen aquesta xifra”.

“Demà, al ple municipal, es donarà la situació surrealista que el govern tramite un expedient en què s’inclou un projecte tècnic que alerta dels problemes ambientals de la ciutat i, alhora, una ordenança, que no posa solució a cap d’ells i, a més, desoeix totes les recomanacions que els tècnics els han presentat”, ha destacat.

Alhora, Esther Díez ha apuntat que “s’imposa la visió de la ultradreta en aquesta ordenança i el seu discurs perillós i fal·laç, ja que l’única llibertat que garanteixen és la de contaminar i apel·len a criteris econòmics també fal·laços, perquè la zona de baixes emissions no han de portar aparellada una restricció contínua de vehicles -però per descomptat, ha d’establir la regulació en cas que calga fer-ho, com marca la norma- i pot prioritzar el desenvolupament d’infraestructures de mobilitat sostenible perquè siga més fàcil utilitzar mitjans de transport nets a la ciutat, que vehicles privats, com proposàvem l’anterior govern progressista”.

Així mateix, ha lamentat que “en el seu ja habitual classisme, aquest govern considera que els veïns i veïnes del Pla, Carrús i Altabix no mereixen que es millore la contaminació ambiental dels seus barris”.

“En definitiva, és una ordenança on el govern de Pablo Ruz i Vox fa gala del seu negacionisme climàtic, es perd l’oportunitat de millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació acústica a les zones més afectades de la ciutat i es nega als il·licitans i il·licitanes el seu dret a viure en un entorn saludable, cosa que lamentablement no ens sorprén si tenim en compte que si per alguna cosa és conegut aquest govern en l’àmbit internacional és per destrossar les polítiques verdes de l’anterior govern”, ha conclòs la portaveu municipal.

Diez ha afirmat que des de Compromís seguirem defensant una política rigorosa i responsable que defense un municipi amb vida i, per descomptat, si en el període d’al·legacions no es corregeix aquesta ordenança municipal, denunciarem el text davant els organismes necessaris per a assegurar que es compleixen els objectius de qualitat ambiental que mereixem els il·licitans i il·licitanes”.