A escala local proposen ajudes al lloguer, continuar amb la regeneració urbana dels barris més deteriorats, impulsar les ajudes a la rehabilitació i l’accessibilitat, a més de poder comptar amb els 69 habitatges de la Sareb

Compromís per Elx ha anunciat hui una de les propostes del programa electoral autonòmic en matèria d’habitatge amb la qual la coalició vol pal·liar el problemàtic accés digne a aquest dret constitucional.

En concret, proposen la col·laboració entre la Generalitat Valenciana i els ajuntaments per a la construcció i adquisició d’habitatge públic com ja es fa amb la construcció i reforma de les infraestructures educatives amb el Pla Edificant: El govern autonòmic posa la inversió i els ajuntaments executen les obres amb la delegació de les competències.

“Una de les qüestions prioritàries per a Compromís i una de les mesures que posarem en marxa només comence la legislatura és garantir l’accés a l’habitatge digne dels il·licitans i les il·licitanes. Un problema que no es circumscriu a la població jove únicament sinó que afecta moltes famílies que cada mes han d’escollir entre omplir la cistella de la compra amb productes de qualitat o pagar el lloguer mensual a conseqüència de la pujada de preus que han experimentat en els últims anys. No obstant això, esperem que amb la nova Llei d’Habitatge estatal es puga millorar la situació, però, a escala municipal defensem l’activació de totes les mesures possibles que contemple la normativa estatal, les mesures autonòmiques i les locals”, ha explicat la candidata a l’alcaldia, Esther Díez.

En particular, el programa electoral de Compromís per Elx recull una proposta d’ajudes al lloguer d’uns 2.000 euros anuals amb criteris socials per poder alleugerar el pagament. A més, una vegada la Conselleria d’Habitatge ha indicat que adquirirà habitatges de la Sareb, que puga completar-se la iniciativa i adquirir tots els habitatges que existeixen a Elx, 69 exactament, per destinar-los a un ús social. I també que l’entitat de sòl públic estatal compre sòl en el municipi per poder desplegar i ampliar el parc públic d’habitatge social. Tot de la mà de continuar amb la regeneració urbana dels barris com s’ha fet en el barri de San Antón, Palmerars o Porfirio Pascual, aquests últims amb quasi 10 milions de fons europeus.

A més d’ampliar les ajudes a l’accessibilitat d’habitatges que ara oscil·len el mig milió d’euros, per arribar al milió i mig d’euros en la següent legislatura i poder garantir l’accessibilitat dels edificis, així com traslladar la informació a les famílies il·licitanes dels nous fons europeus que es posen en marxa per a rehabilitar habitatge.

El candidat número dos de la llista autonòmica a les Corts Valencianes per Alacant, Gerard Fullana, ha explicat que “amb el Pla Edificant, que és made in Compromís, hem demostrat que és una eina eficaç i el compromís que tenim és fer el mateix amb l’habitatge i construir 350 habitatges públics a Elx en la legislatura que ve, iniciativa que naix de la credibilitat d’una qüestió que ja hem portat a terme com és el Pla Edificant”.

Per tant, la coalició proposa posar en marxa este Pla Edificant per a la construcció i adquisició de habitatge públic que col·labore amb els ajuntaments en la construcció de 5.000 habitatges de lloguer social per a ampliar el parc públic en la totalitat de la Comunitat Valenciana i que crearà un Fons Valencià per a la construcció d’Habitatge Públic amb una dotació inicial de 50 milions d’euros.

Per la seua part, Marian Campello, candidata número dos de la llista local, ha matisat que “cal continuar fent campanya, per tot el que importa, i l’habitatge és crucial per a Compromís. L’accés a l’habitatge és un problema que està afectant molta gent i hi ha estudis que parlen de què vora el 90% del sou d’alguns joves va destinat únicament a pagar eixe lloguer i és una qüestió que s’ha d’abordar de manera seriosa des de les administracions”.