La coalició vol rehabilitar la fàbrica històrica de Fernández i habilitar-la com a centre cultural, museu i centre d’interpretació del patrimoni i la memòria industrial

Compromís per Elx ha anunciat hui en roda de premsa algunes de les seues propostes culturals, àmbit en el qual la coalició vol ampliar l’oferta museística municipal amb la posada en marxa del museu de la indústria d’Elx. Proposen que siga en l’antiga fàbrica de Fernández i plantegen la seua compra per rehabilitar-la i habilitar-la com a centre cultural, museu i centre d’interpretació del patrimoni i la memòria indústrial.
A més, reivindiquen la reobertura del Museu d’Art Contemporani d’Elx, actualment tancat, la inclusió del municipi al circuit del consorci de museus de la Generalitat Valenciana i ampliar els horaris de museus i sales d’exposicions municipals.
A la roda de premsa hi han assistit la candidata a l’alcaldia, Esther Díez, i els tres següents integrants de la llista electoral: Marian Campello, Felip Sànchez i Hèctor Càmera.
Com ha explicat Díez, “al llarg d’aquests anys hem fet una tasca important per protegir el patrimoni del nostre municipi, és cert que arrosseguem carències des de fa dècades pel que fa a la protecció patrimonial, especialment en una ciutat bimil·lenària com la nostra, però, s’han fet passos importants com eixa nova Llei del Palmerar o que estiga en tramitació el nou catàleg de béns protegits. Però, hem de fer un salt de qualitat i el que diem és que volem dirigir l’àrea de Cultura i Patrimoni per impulsar aquestes polítiques amb la mateixa força com ho hem fet en àrees com puga ser Comerç o Mobilitat i Medi Ambient”.
“En aquest sentit, és importantíssim per a nosaltres formar part d’eixe consorci de museus que de fet la conselleria de Cultura ja ha mostrat el seu vistiplau per a incloure’ns en eixa xarxa que ens permeta ampliar el contingut del qual disposem en el nostre municipi i equiparar-nos al tractament des del punt de vista cultural que tenen les tres capitals de província. Imprescindible també la reobertura del MACE i a més des de Compromís volem ampliar l’oferta museística amb la posada en marxa d’un museu de la indústria, òbviament la indústria ha sigut determinant en la història de l’últim segle a Elx, des de l’espardenyera a la nova indústria del calcer”, ha detallat l’alcaldable.
Per a la candidata a l’alcaldia, “el calcer ha condicionat la vida econòmica del nostre municipi i tot l’aspecte social fins i tot des del punt de vista urbanístic a l’hora de supeditar el desenvolupament del municipi. Aquesta indústria és una part imprescindible de la història de la vida de la majoria d’il·licitans i il·licitanes, parlar de les fàbriques, parlar dels tallers en els barris i les pedanies forma part del nostre ADN, eixe passat i present industrial, fins i tot, en l’impuls dels moviments assemblearis amb la vaga de 1977 que és també un referent pel que fa a la lluita per la defensa dels drets laborals”.
Per la seua part, Hèctor Càmera ha assenyalat que “la protecció i la conservació del patrimoni d’Elx és una de les preocupacions que tenim en Compromís” i ha posat d’exemple el convent de les Clarisses i “la lluita del grup municipal perquè no es convertira en un hotel, que és una de les propostes que porta ara mateix el PSOE en el seu programa i de la qual nosaltres estem en contra perquè considerem molt negatiu que l’única església gòtica d’Elx no puga ser gaudida pels il·licitans i que només siga per al profit d’un restaurant d’alt standing. També hem aconseguit que la Calaforra es convertisca en un centre cultural a partir de la legislatura que ve de la mà de la conselleria de Cultura, però encara queda molt per fer i volem fer-ho”.