La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha anunciat que la moció que va a preentar en el ple municipal del mes de març “està enfocada a garantir a la ciudadania l’accés a la energia, ja que la pujada de la factura de la llum és insostenible, arribant a un cost medie el mes de febrer de 110,27 euros”.

Segons la portaveu, aquesta situació “ens porta a xifres terribles,que recull l’informe de l’Estratègia nacional contra la pobresa energetica 2019-2024, ja que estem parlant de 3,5 milions de persones d’aquest país que no poden pagar el subministrament elèctric, i estem parlant d’un dret bàsic, que garanteix que puguem viure en condicions dignes”.

Díez ha recordat que “des de la Conselleria de polítiques inclusives i des del Ajuntament d’Elx portem treballant des de 2015 per a garantir que cap persona en vulnerabilitat econòmica se li talle la llum. Però cal tindre en compte que aquest augment del preu del rebut de la llum, ha ocasionat que aquesta dificultat a l’hora de fer front al mateix afecte moltes més famílies i pimes”.

La portaveu reclama al govern central que “articule una resposta urgent que alleuge aquesta situació, i que es legisle per a establir una energia minima vital, perquè totes les persones puguen accedir gratuïtament a una energia mínima per al seu dia a dia, una ajuda diercta que es vincule als membres de la unitat familiar, als seus ingressos i a les seues condicions de vulnerabilitat. Un model que segueixen uns altres paises com Àustria i que ja va sol·licitar el nostre diputat en el Congrés, Joan Baldoví. També reclamem l’articulació d’una resposta que modifique el sistema de fixació de preus de l’energia actual, ja que paguem la més barata al preu de la més cara, i que s’aplique un sistema sobre la base del cost real de cada tipus d’energia; així com fomentar l’autoconsum, ja que l’escenari geopolític i d’emergència climatica fan que siga el moment de fer un pla de xoc per a afavorir la implantació de les comunitats energètiques locals”.

Per part seua, el coportaveu de la formació, Felip Sànchez, ha recordat que la Conselleria de transició energètica ha desenvolupat ajudes en aquest sentit com la implantació de la OTEA, l’oficina mòbil de transició energètica i d’acompanyament, encarregada d’assessorar els ciutadans sobre els beneficis del autonconsumo energètic, i que va estar recentment a Elx.

Sànchez ha anunciat que “des de la regidoria hem creat Generem, l’oficina municipal de l’energia, amb la qual farem aqueix paper d’informació i assessorament per als ciutadans, amb un model basat en l’autoconsum, més sostenible, basat en les energies renovables”.