La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha donat a conéixer la moció que presentaran en el Ple ordinari de l’Ajuntament d’Elx del mes d’octubre, la qual tracta “de la falta de finançament que patim els valencians i valencianes de manera injusta, rebent menys diners per part de l’estat que la mitjana estatal. Una realitat que afecta els nostres serveis públics i a les nostres infraestructures.

Díez ha destacat que “les dades són molt clars: la Comunitat Valenciana és la comunitat pitjor finançada, amb un 10% menys de recursos que la mitjana, la qual cosa es tradueix en què en 2021 cada valencià rep 215 euros menys que la mitjana estatal”.

La portaveu l’ha qualificada de “situació insòlita, atés que la renda per càpita és 12 punts inferior a la mitjana estatal però alhora som una comunitat que aporta a l’estat, generant una situació insostenible”.

Esther Díez ha recordat que “Cap dels governs ha donat resposta, ni el de Rajoy ni el de Sánchez. Des de Compromís pactem amb els grups que conformen el govern actual que abans que acabara l’any el ministeri d’hisenda havia de presentar aqueixa reforma del sistema de finançament autonòmic, i en la proposta de Pressupostos generals de l’estat que s’ha conegut fa uns dies tornen a situar a Elx i a la província d’Alacant a la cua de les inversions. En comptes d’aprofitar-los per a compensar la falta de finançament, el que fan és continuar discriminant els il·licitans i il·licitanes. Ni tan sols es recullen les inversions pactades anteriorment com la connexió ferroviària amb l’Aeroport de L’Altet, com el compromís de 10 milions d’euros en el pressupost de 2022”.

El coportaveu del grup municipal, Felip Sànchez ha rememorat que “fa 4 anys vivim una manifestació històrica amb una participació enorme tant social com política. En aquesta nova convocatòria del dia 20 de novembre a Alacant tornem a fer una anomenada a la unitat dels actors socials i a la ciutadania en general”.

Sánchez ha anunciat que des de Compromís per Elx “ens hem posat en contacte amb la resta de signants del manifest per un finançament just, per a coordinador i realitzar accions per a conscienciar a la ciutadania la necessitat d’eixir al carrer el 20 de novembre per a reforçar una reivindicació que és justa”.

Inversions pendents

La portaveu, Esther Díez, ha volgut fer una reflexió sobre el fons que ha rebut la Generalitat Valenciana per a realitzar inversions en infraestructures “el que hem de reivindicar els il·licitans és que les inversions que queden pendents en el nostre municipi, com la remodelació de la ronda sud i la renovació de la línia de rodalia, han d’aparéixer de manera individualitzada en els Pressupostos Generals de l’Estat, i des de Compromís així ho demanarem en les esmenes que presentarem a aqueix projecte de pressupostos”.

La portaveu també ha considerat que “del fons del qual dispose la Generalitat Valenciana haurà d’invertir-se també a Elx en infraestructures que milloren la mobilitat sostenible, tal com apareixen en el pla d’infraestructures d’Elx i Alacant”.