La Setmana de la Mobilitat Europea enguany escull un lema que ens encanta: ‘Per una mobilitat sense emissions’. I ens agrada perquè a Elx estem immersos en una transformació urbana sostenible que propicie eixos canvis d’hàbits i de mobilitat per aconseguir una disminució de les emissions contaminants, que beneficie la qualitat de vida de les persones amb la millora del medi ambient, tan vinculat a la salut individual.

Per això des de la legislatura passada el municipi s’ha marcat l’objectiu d’aconseguir la Capital Verda Europea amb la candidatura ELX2030, que materialitzem amb accions com l’adquisició de la nova flota del bus urbà híbrida per mitigar les emissions del nostre transport públic amb la compra de quatre nous vehicles híbrids que s’afegeixen als dos existents i que suposaran evitar l’emissió de 200 tones a l’any de C02. També amb la construcció del primer parc públic de recàrrega de vehicles elèctrics, amb l’actualització i ampliació de la xarxa ciclista per poder comptar amb carrils bici adequats a les necessitats dels usuaris o amb la transformació dels nostres carrers per prioritzar el pas de vianants i el transport públic, caminem cap a les zero emissions.

Caminem de manera decidida amb mesures com la Corredora i la Plaça de Baix peatonals. Una plaça central a l’altura de la resta de ciutats i capitals espanyoles i europees, on el protagonista és el vianant i la convivència, on construïm una ciutat per poder trobar-nos a peu en entorns amables i saludables, on les emissions contaminants i els sorolls dels vehicles desapareixen a poc a poc per donar pas a la gent.

I és que quan parlem de la salut de les persones, i més en un context de pandèmia com l’actual, a banda de parlar de la sanitat pública i universal com a garantia de la protecció de totes les persones, podem millorar la nostra qualitat de vida amb mesures preventives de protecció mediambiental i que provoquen els canvis d’hàbits a uns més saludables com són els indubtables beneficis de caminar o pujar a la bicicleta. A banda de la indiscutible millora a escala personal, l’entorn també ens agraeix que deixem els vehicles més temps estacionats en una voluntat de mitigar l’impacte de l’escalfament global, que està clar, es tracta d’una suma de totes les accions del nostre model de vida, de producció i de consum, de les últimes dècades.

Les dades de contaminació atmosfèrica a Elx durant l’estat d’alarma ho confirmen. Al nostre terme municipal es va reduir l’emissió de gasos contaminants a la meitat durant el confinament i aquesta disminució va superar el 60% les setmanes d’atur total. En pocs dies, els mesuradors que té la UMH instal·lats al municipi recaptaren que el diòxid de nitrogen (NO2), corresponent als gasos contaminants associats als vehicles va disminuir en l’aire d’Elx fins a un 64%. Els beneficis per al planeta i la salut de les persones quan aturem el ritme de vida són indiscutible. No volem tornar a parar, i tant, però sí que hem de repensar el nostre model de mobilitat, de consum i d’hàbits, per arribar a estils de vida més saludables.

I el paper dels municipis és fonamental. Perquè els nous models de mobilitat, a més de transformar les ciutats, canviaran les formes de vida de les persones. L’Ajuntament d’Elx tenim l’eina de la mobilitat i de l’ordenació urbana per aconseguir eixes variacions que provoquen la millora de la qualitat de vida dels il·licitans i les il·licitanes. El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) d’Elx, a espera de l’avaluació ambiental per part de la Conselleria, el Pla Centre que ja el tenim en marxa, les accions en matèria de transport públic i ciclista i les mesures mediambientals que apliquem suposaran eixa transformació i estarem contribuint a la preservació del nostre entorn per garantir un futur de qualitat a les properes generacions.

I per fer més fàcil a la ciutadania eixa transició cap a una mobilitat zero emissions, les regidories de Mobilitat Sostenible i de Comerç s’han unit en el marc de la Setmana de la Mobilitat Europea per animar a la ciutadania a consumir en el comerç local dels barris i les pedanies, perquè podran guanyar una de les deu bicicletes que sortegem o dels 200 abonaments del bus si es fan compres superiors a cinc euros.

Mesures que caminen totes en la línia d’aconseguir un Elx verd, net, amable i saludable.