El grup municipal registra una moció perquè el nom del monarca desaparega de la guia de carrers després dels últims escàndols al voltant de la Casa Reial i complir amb el doble objectiu de recuperar la memòria històrica i feminitzar Elx

El grup municipal de Compromís per Elx ha registrat una moció per canviar el nom de l’avinguda Joan Carles i per avinguda Assumpció Ibarra Santamaria. Així ho han explicat la portaveu de grup municipal, Esther Díez i el portaveu adjunt, Felip Sànchez, en roda de premsa avui. Per al grup municipal, “els escàndols als quals assistim en els últims mesos de la Casa Reial i les investigacions judicials estatals i internacionals referents a Joan Carles de Borbó, han mostrat presumptes indicis de blanqueig de capitals i frau fiscal que ens avergonyeixen i ens porten a aquesta proposta que a més pretén tornar l’homenatge del poble il·licità a aquesta il·lustre dona que el franquisme li va prendre i seguir feminitzant i dignificant la guia de carrers”.

Assumpció Ibarra (1857-1936) va ser una il·licitana molt reconeguda pels seus contemporanis. Ibarra va ser una dona de la burgesia local, però va mantenir una relació estreta i solidària amb les classes més desfavorides i el moviment obrer. Concretament, va fer diverses donacions en el setmanari El Obrero, deixant una adscripció a manera d’herència després de la seva mort. Així mateix, Assumpció Ibarra va ser una de les principals promotores de la fundació de l’Asil d’ancians, una obra social centenària que el 2018 va rebre la medalla de plata del Bimil·lenari que atorga l’Ajuntament d’Elx.

A més, cal recordar que la finca de l’Alcúdia on va ser trobada la Dama d’Elx el 4 d’agost de 1987 era propietat d’Assumpció Ibarra, així com del seu marit, Manuel Campello Antón. Segons explica el comprador de l’escultura ibera, Pierre Paris, en l’article ‘Promenades arqueològiques a Espagne’ al Bulletin Hispanique de Bourdeaux 1907, Assumpció Ibarra va ser des del principi contrària a l’operació de venda del bust. Dona estimada i valorada per persones de totes les classes socials, se li va dedicar un carrer a Elx a la fi del període democràtic de la Segona República que al poc de la implantació de la dictadura franquista a les nostres terres, la decisió va ser revocada i el carrer va passar a anomenar-se “Asil”. Filla d’Aureliano Ibarra, il·lustre arqueòleg il·licità, i neboda de Pere Ibarra, historiador local de referència. Tots dos, ja tenen reconeixement en els espais públics del nostre municipi, però queda pendent el reconeixement a aquesta il·licitana il·lustre.

“Des de la legislatura passada el govern municipal està actualitzant la llista de carrers municipal amb noms de dones, un deute que teníem per reconéixer la tasca de tantíssimes dones de la història d’Elx que van ser pioneres en la seua professió i que tenen o han tingut una trajectòria rellevant en el context històric que els va ser contemporani, perquè tinguen el reconeixement que es mereixen, atorgant a nous carrers i places públiques els seus noms”, ha assenyalat Esther Díez.

Com ha apuntat la portaveu, “si la història ha de fer justícia amb persones com Assumpció Ibarra amb aquest reconeixement que proposem, també és fer justícia llevar-li reconeixement a les persones que posen en dubte ser mereixedors d’honors als nostres carrers i es tracta d’un pas més que fa el municipi per la igualtat”.