El número u per Alacant al Congrés dels Diputats, Ignasi Candela i la candidata a l’Alcaldia d’Elx, Mireia Mollà, compareixen en roda de premsa a les portes de l’estació Elx-Parc de Renfe per exigir un Pla d’Inversions de Rodalies i la gestió directa per part de la Generalitat Valenciana per a acabar amb les dècades de detriment de les rodalies.

“Compromís anem més enllà i no ens quedem només amb l’exigència de les inversions, que sabem costa molt que s’incloguen aquestes inversions en els PGE, la redacció del projecte, licitació, etc. Compromís creiem que també hi ha altres decisions que prendre atés que en 5 anys, de 6,5 milions d’usuaris, hem perdut 1,1 milions però Renfe segueix ingressant els mateixos recursos. Això passa perquè d’1,5 euros de mitjana que costava el bitllet de tren fa cinc anys, ara ronda els 2 euros per passatger, uns costos que van directament a perjudicar els usuaris als quals se suma el pèssim servei donat que dels 430 trens mensuals, 126 arriben tard tots els mesos”, ha explicat Mollà qui a més ha assenyalat la decisió arbitrària de Renfe amb el disseny de les zones i la seua diferenciació.

“Renfe va decidir al seu moment que les parades urbanes d’Elx-Parc i Elx-Carrús estigueren denominades per la zona 4, mentre que la pedania il·licitana de Torrellano i el baixador del barri alacantí de Sant Gabriel, formen part de la zona 5. Això suposa un cost major pel trajecte. Per exemple, un estudiant universitari a la Universitat d’Alacant que part del nucli urbà d’Elx paga 70 cèntims més que un il·licità que parteix des de Torrellano. Per això Compromís ha exigit la modificació immediata de la zona 5 de rodalia que inclou Elx-Alacant i que divideix els usuaris del tren de la mateixa població repercutint en un major cost”, ha explicat Mollà.

Mollà s’ha referit a aquesta reclamació històrica dels il·licitans i les il·licitanes, “hi ha molts usuaris, gent jove estudiant i treballadora, que el 80% d’ells fan ús del servei diàriament, per això creiem necessària una inversió com ja hem dit en altres debats, tenim trens de l’any 82, l’any del Mundial de futbol, l’any de Naranjito o l’any en què vaig néixer jo, una persona que es presenta a alcaldessa i que té la mateixa edat que els trens amb què comptem que després de gairebé quaranta anys segueixen sense electrificar, sense desdoblar les vies i sense nous vagons per donar un millor servei de transport públic”.

Per la seua banda, Candela s’ha referit al Pla d’Infraestructures i Transferències que Compromís ha plantejat per canviar el model productiu i modernitzar i millorar les rodalies, la connexió amb l’aeroport d’Alacant-Elx o la connexió ferroviària amb Elx Parc Empresarial. Un pla que preveu, segons Candela i sent cauts, uns 20.000 llocs de treball a l’any durant 4 anys. Aquest pla té una altra part de transferències que des de la Generalitat ja hem apostat per un canvi de model productiu més sostenible des del punt de vista social i ambiental, que avui compta amb 35 milions d’euros perquè no hi ha el finançament just i el qual volem augmentar fins a 300 milions a l’any. Euskadi té un pla quinquennal de 5.000 milions a l’any, no volem ser ni menys ni més que ningú”.