Julià Álvaro defensa a Elx el sistema SDDR com a un model per convertir els residus en recursos

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, explica a Elx en una xarrada organitzada per Compromís per Elx el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d’envasos (SDDR) i que el Consell vol implantar a partir del 2018. Es tracta d’un sistema que ja està en funcionament en països europeus, un model avalat per organitzacions com Greenpace o Ecologistes en Acció i que fa anys que l’apliquen amb uns grans índexs d’èxit en els països veïns.

“Tornar a retornar el casc”, el secretari autonòmic ha recordat que la ciutadania ja és coneixedora d’aquest tipus de sistemes, “fa anys retornàvem els cascos i amb la reintroducció d’aquest sistema les persones que els retornen i els propietaris dels comerços que els reben, percebran una quantitat monetària per cada recipient”.
La idea és donar un valor a la llanda o botella que l’usuari pagarà quan compre i que després depositarà perquè li tornen la quantia. L’objectiu és que els residus retornen a la cadena, es puguen reutilitzar, però sobretot, que aquests residus no acaben en els entorns marítims i terrestres, unes estampes a les quals estem bastant acostumats. En la Comunitat Valenciana es generen 7 milions de plàstics a l’any, dels quals soles 2 milions acaben en els abocadors i els altres 5 milions acaben en les cunetes de les carreteres i en els rius i mars. “Amb aquest sistema hi anem a recuperar el retorn d’envasos perquè els residus es converteixen en recursos”, ha assenyalat Álvaro.

Segons ha comentat, “s’estima que una tenda de barri que arreplegue o gestione al voltant de 150 envasos diaris, podria obtenir una quantia econòmica extra d’uns 1.000 euros a l’any. En un any, aquesta iniciativa podria injectar al voltant de 36,5 milions d’euros al circuit del comerç en la Comunitat Valenciana”.

Per la seua banda, la portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha assegurat que “a més, aquesta mesura tindria altres efectes positius com la reducció de l’impacte medi ambiental que ocasionen tot tipus de recipients en els àmbits urbà, forestal i marí. Totes i tots cal que ens impliquem per pal·liar els efectes del canvi climàtic i tota eixa implicació revertirà en un benefici al conjunt de la ciutadania”.

Arxivat en: medi ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *