Compromís per a un Elx millor: celebrar i rendir

Avui, just el 24 de maig, fa un any de les eleccions municipals i autonòmiques. Un moment polític crucial per als il·licitans i les il·licitanes: devíem decidir que Elx volíem. La lectura dels resultats electorals ens donaria a Compromís per Elx l’oportunitat de ser uns dels governs del canvi, tan anhelats entre la majoria social que no soles es va manifestar clarament al nostre municipi, també en centenars de municipis (dintre i fora de la nostra comunitat) i amb una força indiscutible per a acabar amb la majoria absoluta de 20 anys de Partit Popular al govern de la Generalitat.

Des que començarem a caminar el passat 24 de maig hem experimentat en la nostra ciutat molts canvis. Un any en el qual hem començat a construir l’Elx que mereixem i el que volgueren mils d’il·licitans i d’il·licitanes.

Es posava en marxa el canvi a través de la regeneració democràtica, els processos de transparència per a retornar la confiança als ciutadans i ciutadanes, les ferramentes de participació directa, la sostenibilitat i la justícia social com a pilars de decisió i gestió, en definitiva, reconciliar-nos amb la política com a instrument per a resoldre els nostres problemes, per a situar a les persones al lloc prioritari que es mereixen i demostrar que l’honestedat i la rendició de comptes no ha d’estar renyida amb la governabilitat.

Per això celebrem al costat els il·licitans i les il·licitanes aquest any, la seua elecció el 24 de maig de 2015 i fem balanç per a rendir comptes del nostre compromís.

En aquest sentit, poc temps després de prendre possessió iniciem el procés d’elecció dels representats pedanis, mostra de la importància que té per a nosaltres l’opinió dels veïns i les veïnes i que suposava una fita històrica al nostre municipi. La satisfacció de totes aquelles persones que participaren no ens deixa cap dubte de què són passos que cal prendre per a fer més properes les institucions. A la fi, el ciutadà vol conéixer, opinar i escollir qui el representa, poder traslladar les seues preocupacions i descentralitzar així els poders, que la ciutat mire també als seus nuclis rurals.

Descentralitzar el poder també significa la participació ciutadana als plens de l’Ajuntament d’Elx amb qualsevol pregunta o suggeriment a qualsevol membre de l’equip de govern, així com la participació dels agents socials, la reactivació de les Juntes Municipals de Participació o la posada en marxa, per exemple, del Consell Agrari del qual eixiran l’ordenança municipal del Medi Rural, entre altres.

També Elx ha recuperat el Pressupost Participatiu, una ferramenta més de participació ciutadana que d’una plomà va eliminar el Partit Popular de Mercedes Alonso. Aquesta setmana s’ha tancat el termini de presentació de peticions, projectes dels ciutadans per als seus barris i pedanies. Ara elles i ells decidixen.

La nostra responsabilitat com a regidors de Compromís, regidors del canvi d’aquest Ajuntament d’Elx, és i serà durant tota la legislatura, fer d’Elx un municipi més habitable, inclusiu i responsable.

Així, no dubtem des de l’equip de govern en sumar-nos activament a la iniciativa XarxaLlibres del govern de la Generalitat per avançar en la gratuïtat de l’ensenyança dels nostres xiquets i xiquetes, o en rebaixar la pressió impositiva de l’IBI a famílies amb dificultats econòmiques que repercutirà en una ajuda que donarà garanties a un repartiment més just de la contribució que fem com a societat al nostre ajuntament.

I també, dintre de la responsabilitat que tenim, és posar a disposició de la ciutadania tota la informació referent al destí del diners públic: sous públics, relacions contractuals del consistori… Donar llum a l’administració i oblidar l’obscurantisme de la legislatura passada del PP: nínxols de desfases, malbarataments, irregularitats i caldo de cultiu de corrupció.

Tant és el nostre compromís amb una administració ètica i justa, que hem decidit fer públics al portal de transparència també aquells contractes menors i dels que cap administració té obligació a publicar. La nostra intenció és netejar el nom de l’administració i demostrar que és possible un bon funcionament, honrat i transparent.

Amb l’objectiu de construir un Elx més sostenible, hem portat a termini polítiques valentes com la incorporació de nous autobusos més sostenibles que emeten menys gasos, el tancament de la Corredora els dissabtes per a fer més habitable el centre històric o oferir servici de transport públic en estiu als Arenals del Sol.

També el propòsit de fer un Elx més sostenible, volem recuperar el nostre Palmerar, salvar-lo del morrut roig amb una lluita integrada i centrant-la en el tractament biològic i amb les tècniques més innovadores, a més de dotar-lo dels usos tradicionals en forma d’horts ecològics. Tot allò, amb la finalitat de protegir i conservar els sistemes tradicionals de regadiu, el gran llegat musulmà, i rescatar el patrimoni arquitectònic degradat i abandonat per l’administració del PP, que el fa únic i digne del reconeixement del Patrimoni de la Humanitat.

Igual d’important és per a nosaltres la posada en valor dels espais naturals com El Clot de Galvany o el Parc Natural d’El Fondo. El nostre municipi té una gran riquesa medi ambiental i és necessari treballar per la conservació d’aquests espais naturals.  Espais que ens caracteritzen i ens fan singulars, dins d’una estratègia reflexiva sobre el model de ciutat que volem per a nosaltres i les pròximes generacions.

Per això repensar Elx i el seu PGU, per això enfortir el nostre sector productiu més emblemàtic que és el calcer, per això convertir-nos en referent d’iniciatives empresarials de desenvolupament industrial i d’innovació, per això apostar per ser un municipi amb un model turístic diferencial i de possibilitats interminables, per això integrar el Camp d’Elx en el disseny del municipi.

En definitiva, polítiques valentes per a construir un Elx pensat per a tots i per a totes i el més important: entre tots i totes.

Arxivat en: eleccions, elx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *