TAMARA MARTÍNEZ LIDÓN. Al 85 aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola des de Compromís per Elx volem recordar i rendir homenatge als valors republicans de la llibertat, igualtat i fraternitat, i als ideals necessaris per a la construcció col·lectiva del bé comú en una societat.

El 14 d’abril de 1931 els carrers i les places bullien d’esperança, i avui, commemorem als homes, -perquè les dones d’aquest país encara no podien votar-, que van decidir dir “basta” i començar a canviar les coses i ser garants del seu destí.

Tant i així, es va començar a lluitar per a pal·liar els mals endèmics que existien, com la riquesa nacional en mans d’uns pocs, la manca d’una integració de les dones en la vida política o la falta d’un Estat amb una vertebració territorial més inclusiva; i un objectiu primordial al cap, l’educació del poble necessària per al desenvolupament com a persones.

I fou en eixe moment, la primera vegada que l’Estat emprenia una faena per a assemblar-nos a Europa, un fet que tocarem amb la punta dels dits.

Avui, fa 85 anys, és el dia en el qual molts ciutadans i ciutadanes passaren de ser súbdits a ser ciutadans, i això és el que volem fer valdre.