La portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha explicat hui que “entenem que la Llei del Palmerar, que prompte complirà trenta anys, necessita d’una reforma que la faça més operativa i permeta que es convertisca en un instrument realment útil per a la protecció del nostre palmerar”.

 

Mollà ha assenyalat que “en este període de temps, la normativa, tot i la seua importància, s’ha revelat poc operativa a l’hora de protegir el palmerar i ha quedat obsoleta, ja s’ha d’ampliar la protecció a la cultura d’oasi associada al palmerar”.

 

En este sentit, la portaveu i diputada autonòmica ha destacat que “si Compromís forma part dels pròxims governs local i autonòmic, portarem en marxa una reforma de la llei per a que puga complir millor el seu objectiu de vetllar per la bona salut i la bona gestió del palmerar, dotant-la d’instruments legals operatius de cara a la lluita contra les plagues, la gestió, la protecció urbanística, la gestió i l’ús del palmerar amb finalitats agrícoles, turístiques, recreatives i altres”.

 

“Esta llei volem que siga també una llei integral que done protecció a tots els elements que conformen els horts de palmeres i els seues elements físics com els sistemes d’abancalament, les xarxes de rec, els camins, les tanques, edificacions típiques, els conreus associats al palmerar i els oficis que permeten la seua gestió tradicional”, ha assenyalat.

 

Molla ha recordat que “només d’esta manera podem donar protecció a tots aquells valors reconeguts per la UNESCO amb la distinció del Patrimoni de la Humanitat i es fomentarà que el Palmerar siga un element viu i útil al poble d’Elx, en lloc del monument estàtic o museístic que és en l’actualitat”. 

 

Per a la portaveu local, “el paper de les administracions és fonamental en la defensa del nostre Palmerar i, per tant, entenem que és necessari donar un gir a la situació i fer que els pròxims governs local i autonòmic facen una aposta decidida per la seua conservació”.