Compromís aposta per un model de gestió del Palmerar sostenible i consensuat per garantir la seua bona conservació

La diputada i portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha assegurat hui que “cal apostar per un model de gestió del Palmerar que permeta avançar cap a la seua sostenibilitat social, econòmica i ecològica, un model que ha de ser compartit i consensuat entre tots els sectors interessats i amb la ciutadania per a que funcione com un projecte a llarg termini de conservació dels nostres horts”.

 

Mollà ha realitzat estes declaracions amb motiu del 14 aniversari de la declaració del Palmerar com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

 

La portaveu local ha assenyalat que “des de l’Ajuntament d’Elx s’han donat passos importants en les darreres dècades per a la preservació del palmerar, com ha estat l’obtenció de la titularitat pública de molts horts privats o la restauració d’alguns d’ells que portaven molts anys abandonats o semiabandonats i estaven força deteriorats, a més de la feina desenvolupada per a obtenir el reconeixement que hui celebrem”.

 

“En este sentit, la tasca realitzada en estos anys ha estat positiva, però cal un esforç major, ja que l’extensió i complexitat del Palmerar fa necessaris més recursos econòmics i humans per part de les administracions, uns elements que, a més, han d’estar coordinats per este model que proposem i que ha d’incloure tants als horts públics com als privats i siga aplicat independentment del color polític del govern”, ha subratllat.

 

Mireia Mollà ha destacat que “este pla de gestió ha de fer possible que els horts tornen a tindre la funció agrícola que tingueren en el passat i el manteniment de les tècniques de gestió tradicionals i que este aspecte siga compatible amb la demanda d’horts urbans i d’agricultura ecològica i amb els seus valors paisatgístics i estètics i amb seu ús turístic i recreatiu”.

 

“Este model de gestió ens ha de permetre també eixir de la crisi que pateix el palmerar amb l’arribada del morrut roig i per l’escàs encert en la lluita contra la plaga, portada en exclusiva per la Conselleria d’Agricultura fins el 2009 i per l’Ajuntament d’Elx des del 2010”, ha afegit.

 

La diputada i portaveu de Compromís per Elx ha afirmat que “esta crisi ha estat generada també per la gestió poc afortunada que està portant l’Ajuntament els darrers anys, amb l’abandonament total d’alguns horts i una gestió molt deficient a la resta, una pràctica a la que cal afegir la concessió de noves llicències de construcció en horts ja urbanitzats parcialment i la tramitació en curs d’un PEP del Palmerar que realment desprotegeix el palmerar obrint les portes a la urbanització d’horts encara no urbanitzats”.

 

“Davant este panorama, des de Compromís apostem per un model responsable i que permeta gestionar el Palmerar a llarg termini per garantir la protecció que es mereix este Patrimoni de la Humanitat que hem de seguir posant en valor”, ha conclòs.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *