La portaveu de Compromís per Elx, Mirea Mollà, ha presentat hui les al·legacions al plec de condicions del Mercat Central. En elles es destaca la problemàtica que generaria construir 400 places d’aparcament al centre de la ciutat, pel col·lapsament del trànsit, i el regal de sòl públic que suposa el fet que l’empresa adjudicatària es quede amb tres plantes subterrànies després del període de concessió. Mollà ha reivindicat que el procés comence des de zero i comptant amb la ciutadania.

TEXT AL·LEGACIÓ:

 

1.- Els plecs de referència es basen en la demolició de l’actual Mercat d’Abastos d’Elx i la seua substitució per un gran aparcament en tres plantes baix superfície i un nou edifici orientat, fonamentalment, a l’ubicació d’un gran establiment comercial de 1.800 metres quadrats i 40 establiments de mercat de dimensions reduïdes (uns 10 metres quadrats), sense que hi haja cap justificació o raonament que indique l’utilitat pública o la necessitat contrastada d’iniciar una obra de tan gran grandària, durada i cost que afectaria de manera notable i perjudicial al conjunt d’activitats econòmiques, de l’estructura  i de la mobilitat del cor mateix de la ciutat. Aquesta falta de Memòria justificativa vulnera la Llei de Contractes de les Administracions públiques i es motiu de paralització del procediment.

2.- No hi ha cap estudi justificatiu de l’oferta de 400 places d’aparcament  d’automòbils en una zona que disposa de places lliures en un radi de 200 metres a l’avinguda de la Comunitat Valenciana, Plaça del Teatre, els voltants del Palau d’Altamira i Passeig de l’Estació, ni de valoració sobre la congestió del trànsit, contaminació i perillositat pels vianants que aquest nou aparcament suposaria. Aquesta actuació es totalment contraria a totes les indicacions que sobre mobilitat sostenible es fan a les grans ciutats i és desaconsellada per nombrosos experts a tot el món.

3.- A la pàgina 10 del “Plec de clàusules administratives particulars que ha de regir en el contracte de concessió d’obres públiques per la redacció del projecte, construcció i explotació de Nou Mercat Central a Elx, a adjudicar per procediment obert amb pluralitat de criteris”, al punt 5.2 de “Finançament” es parla d’una “aportació pública no dinerària” per part de l’Ajuntament consistent en una planta comercial i dos d’aparcament que “passaran a ser propietat de concessionari al finalitzar la concessió” i que es podran “vendre a tercers”. Això contradiu totalment el “cost zero” del que parla l’equip de govern municipal i l’alcaldessa, Mercedes Alonso, ja que és una aportació municipal de més de 500.000 euros en “espècie” (amb una valoració que no inclou el lloc estratègic d’ubicació) i que representa una privatització d’un espai públic que l’actual corporació entregaria a una empresa privada per especular amb ell.

 

És per aquestes motivacions que la sotasignada demana que es donen per presentades les al·legacions en temps i forma i s’atenguen com en dret procedeix de manera que l’Ajuntament acorde retirar els plecs que s’esmenten a l’inici d’aquest escrit, arxivar totes les actuacions que a els es refereixen i promoure una remodelació consensuada del Mercat Central d’Abastos d’Elx que permeta la seua reactivació i contribució a la dinamització i millora del centre de la ciutat, de manera integral i posant per davant els interessos de les parts implicades i de tota la ciutadania il·licitana.