El curs acadèmic 2012/2012 passarà a la història per ser el més car de tots els temps. El preu de les matrícules universitàries ha augmentat un 33 per cent i el Ministeri d’Educació ha endurit les condicions per accedir a les beques.

  •  Per què hauré de pagar més per la meua matrícula?

Esta mesura s’emmarca dins del paquet de retallades de 10.000 milions d’euros en Sanitat i Educació que el Govern de Mariano Rajoy va aprovar el passat mes d’abril. En el cas de les universitats, el Ministeri d’Educació ha decidit que els alumnes passen a pagar fins un 25 per cent del cost real de la matrícula, fixat en un 15 per cent fins ara.

Tanmateix, són les Comunitats Autònomes les que decideixen en quin percentatge exacte augmenten els preus, dins del marc que dóna l’Estat. En el nostre cas, la Generalitat Valenciana ha decidit que:

  1. Es pague un 20 per cent per la primera matrícula, el que signfica que els preus pugen un 33 per cent (uns 350 euros més que l’any passat).
  2. Es pague un 35 per cent per la segona matrícula
  3. Es pague un 75 per cent per la tercera matrícula
  4. Es pague el 100 per cent en el cas de la quarta matrícula
  • Serà també més difícil obtenir una beca?

Sí. El Ministeri d’Educació ha fet més difícil accedir a una beca. Amb la nova normativa, els alumnes de primer d’un grau han d’ aconseguir com a mínim un 5,5 en selectivitat, inclosa la fase específica, per obtenir una beca general o compensatòria. A més, els becaris han d’aprovar al menys la meitat dels crèdits en què s’han matriculat o hauran de tornar l’ajuda.

La renovació de les beques a partir del curs 2013/2014 només s’obtindrà si l’alumne ha aprovat el 85% dels crèdits o té una nota mitjana de 6 punts en Arquitectura i Enginyera. Pel que fa a la resta de de titulacions, s’han d’aprovar tots els crèdits i tenir un 6,5 de mitjana.

  •  Quines repercussions han tingut estes mesures en la comunitat educativa?

Segons la Federació d’Associacions d’Estudiants (FAEST) la xifra d’estudiants matriculats per al nou curs acadèmic s’ha reduït en més d’un 10%, el que supossa un descens de més 150.000 universitaris en només un any a tot l’Estat espanyol.

De fet, els rectors de les universitats públiques valencianes ja han advertit del risc d’exclusió social que provoca esta pujada de les taxes i del perill que corren alguns de les titulacions.

A més, els resultats demostren que la mesura no ha complert en cap cas els objectius que buscava el Consell d’estalviar 40 milions d’euros. Així ho demostra el fet que la Universitat d’Alacant haja perdut 10 milions d’euros per l’encariment de les matrícules. En el primers mesos de vigor d’esta reforma encetada pel Govern central i el Govern autonòmic s’evidència que les receptes neoliberals tenen greus conseqüències socials i, a més, no sorgeixen efecte.

Per tot això, els Joves de Compromís t’esperem el pròxim dimecres 3 d’octubre a les 11.00 hores davant de l’edifici Altabix de la UMH, on portarem a terme una campanya informativa i reivindicativa COTNRA LA PUJADA DE TAXES UNIVERSITÀRIES.